jesiotr

     Jesiotr w znaczeniu potocznym to duża ryba wędrowna będąca przedstawicielem ryb jesiotrokształtnych, zwykle z rodziny jesiotrowatych. 

    Ryby jesiotrowate to rodzina słodkowodnych lub anadromicznych ryb jesiotrokształtnych. Zalicza się je do jednej z najstarszych grup kręgowców, stąd nazywa się je żywymi skamieniałościami. Znane są z zapisów kopalnych od późnej kredy. Wraz z wiosłonosowatymi są jedynymi żyjącymi przedstawicielami ryb kostnochrzęstnych. Jesiotr to gatunek długowieczny. Żyje ponad 50 lat, a niektóre źródła podają, że w sprzyjających warunkach może dożyć nawet do 100 lat.

    Naturalnie jesiotr występuje głównie w chłodnych i umiarkowanie ciepłych wodach półkuli północnej, w rejonach ujść większych rzek Chin, Kazachstanu i Rosji, obszaru środkowej i części północnej Azji.

    W Polsce gatunek ten nie pojawia się na wolności. Ryby dla mięsa i kawioru są poławiane w łowiskach komercyjnych lub w części wód. Do ryb jesiotrowatych hodowanych w Polsce należy jesiotr syberyjski, jesiotr rosyjski, sterlet, siewruga. Najpopularniejszą odmianą jest jesiotr syberyjski.

    Obecnie prawie wszystkie gatunki ryb jesiotrowatych zostały uznane za zagrożone wyginięciem, a ponad połowie przypisano status gatunku krytycznie zagrożonego. Jesiotr syberyjski w Polsce nie jest objęty okresem ochronnym.

właściwości i zastosowanie:

zawiera m.in.: fosfor, potas, witaminę A, kwas foliowy i nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne aminokwasy oraz leucynę

mięso jesiotra jest zdrowe, delikatne i smaczne, praktycznie pozbawione ości

można go smażyć, piec, grillować, wędzić, a nawet marynować i gotować oraz przyrządzać zupę

- z jej ikry sporządzany jest kawior

ponieważ jesiotr to ryba o unikalnym smaku, nie należy dodawać do niej zbyt dużo przypraw

Komentarze

Popularne posty