rydz
Rydz to grzyb jadalny, uchodzący za jednego z najsmaczniejszych. Jego cechą rozpoznawczą jest pomarańczowy kolor, lecz niestety łatwo go pomylić z mleczajem wełnianką i olszówką. Oba są trujące.
Rydz - inaczej mleczaj rydz - składa się głównie z wody i zawiera niewielkie ilości wartościowych składników. W sporych ilościach zawiera jedynie beta-karoten, stąd też jego pomarańczowy kolor.
Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że po uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, przypominające sok z marchwi, zaś po kontakcie z powietrzem zielenieje.
W Polsce rośnie od sierpnia do listopada, a znaleźć go można w młodnikach iglastych, zwłaszcza świerkowych, na piaszczystych glebach.
Uwaga!
Można go łatwo pomylić z łudząco do niego podobnymi trującymi grzybami: mleczajem wełnianką i olszówką. Różnie je od siebie kilka szczegółów. Miąższ wełnianki jest biały, a mleczko białe i piekące. Z kolei olszówka po uszkodzeniu nie wydziela pomarańczowego mleczka, które zielenieje, tylko staje się czerwonobrązowa.
Rydze najczęściej są marynowane w occie. Nie poleca się natomiast ich suszyć ani dodawać do zup.
Rydz - inaczej mleczaj rydz - składa się głównie z wody i zawiera niewielkie ilości wartościowych składników. W sporych ilościach zawiera jedynie beta-karoten, stąd też jego pomarańczowy kolor.
Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że po uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, przypominające sok z marchwi, zaś po kontakcie z powietrzem zielenieje.
W Polsce rośnie od sierpnia do listopada, a znaleźć go można w młodnikach iglastych, zwłaszcza świerkowych, na piaszczystych glebach.
Uwaga!
Można go łatwo pomylić z łudząco do niego podobnymi trującymi grzybami: mleczajem wełnianką i olszówką. Różnie je od siebie kilka szczegółów. Miąższ wełnianki jest biały, a mleczko białe i piekące. Z kolei olszówka po uszkodzeniu nie wydziela pomarańczowego mleczka, które zielenieje, tylko staje się czerwonobrązowa.
Rydze najczęściej są marynowane w occie. Nie poleca się natomiast ich suszyć ani dodawać do zup.
Komentarze
Prześlij komentarz