karczoch

   Karczoch pochodzi z Etiopii, skąd został przeniesiony do starożytnego Egiptu, Rzymu i Grecji, gdzie uchodził za luksusowe warzywo. Był spożywany w bogatych domach i to w formie zarówno surowej, jak i gotowanej. 
   W starożytności był uprawiany głównie w Afryce Północnej i Hiszpanii; później uprawiano go już we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego.
   Wyglądem przypomina oset. Rośnie na wysokość około 1,5 - 2 m. Ma piękny purpurowo-czerwony kolor, ale bywa też niebieski. 


właściwości i zastosowanie:

- zawiera duże ilości błonnika i soli mineralnych
- korzystnie wpływa na przemianę tłuszczów i cholesterolu
- wyciąg z karczocha chroni komórki wątroby przed działaniem toksyn, sprzyja usuwaniu z organizmu złogów, metali ciężkich oraz innych substancji
- pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom
- wspomaga walkę z nadwagą

- karczochów nie powinny spożywać osoby cierpiące na moczanową kamicę nerkową

   Pączki karczocha są kolczaste, dlatego też najpierw należy go dobrze oczyścić z włókien i małych kolców, a potem dobrze opłukać. Następnie należy go skropić sokiem z cytryny, by nie sczerniał, po czym gotować przez pół godziny.


Komentarze

Popularne posty