Przejdź do głównej zawartości
różowa sól himalajska
- różowa sól himalajska zawdzięcza swój różowy kolor zawartości tlenku żelaza
- jest wydobywana w Pakistanie, na głębokości około 500 m pod ziemią, gdzie znajdują się jej złoża, powstałe setki lat temu po osuszeniu oceanów
- reklamowana jako "najzdrowsza sól na świecie" w rzeczywistości nie jest aż tak zdrowa - można w niej znaleźć takie pierwiastki jak uran, neptun, pluton, polon, rad, rtęć, ołów, iryd, tal, bizmut, a nawet antymon, cer, lantan czy tellur, jak również złoto i platyna - na szczęście występują one w śladowych ilościach
- różowa sól himalajska szkodzi jak każdy rodzaj soli, jeśli jest spożywana w nadmiarze - w około 38% składa się z sodu
- w jej składzie można też znaleźć potas (3,5 g/kg), wapń (4,05 g/kg) i żelazo (38,9 ppm), ale żeby te pierwiastki miały pozytywny wpływ na zdrowie, musiałaby być spożywane w dużych ilościach, a wg zaleceń WHO dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g, czyli 1 łyżeczkę, co się przekłada na 0,0175 g potasu i 0,02 g wapnia
Komentarze
Prześlij komentarz