agrest
Agrest to krzew o kolczastych pędach i drobnych owocach, należący do rodziny agrestowatych. Rośnie w południowej i środkowej Europie, północnej Afryce, Ameryce Północnej i na Kaukazie. Dawniej był nazywany winoroślą północy.
Jest jednym z owoców o najwyższej zawartości luteiny. Do tej grupy owoców zalicza się również awokado, czarne porzeczki, jeżyny, kiwi, maliny i nektarynki. Najwięcej karotenoidów można znaleźć w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej w białej.
Agrest zawiera kwas jabłkowy i kwas cytrynowy, jak również pektyny wspomagające trawienie. Szczególnie jest polecany osobom zmagającymi się z wzdęciami i zaparciami oraz innymi dolegliwościami trawiennymi. Do tego w składzie agrestu można znaleźć sporo magnezu, jak i witamin z grupy B. Ponadto jest bogaty w substancje o działaniu alkalizującym. Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspomaga pracę układu moczowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, koi nerwy, korzystnie wpływa na przemianę materii, jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny.
Agrest można jeść na surowo albo przeznaczyć na przetwory jak dżemy, kompoty czy nalewki. Suszony można zmieszać z liśćmi herbaty albo zaparzać samodzielnie.
Jest jednym z owoców o najwyższej zawartości luteiny. Do tej grupy owoców zalicza się również awokado, czarne porzeczki, jeżyny, kiwi, maliny i nektarynki. Najwięcej karotenoidów można znaleźć w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej w białej.
Agrest zawiera kwas jabłkowy i kwas cytrynowy, jak również pektyny wspomagające trawienie. Szczególnie jest polecany osobom zmagającymi się z wzdęciami i zaparciami oraz innymi dolegliwościami trawiennymi. Do tego w składzie agrestu można znaleźć sporo magnezu, jak i witamin z grupy B. Ponadto jest bogaty w substancje o działaniu alkalizującym. Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspomaga pracę układu moczowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, koi nerwy, korzystnie wpływa na przemianę materii, jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny.
Agrest można jeść na surowo albo przeznaczyć na przetwory jak dżemy, kompoty czy nalewki. Suszony można zmieszać z liśćmi herbaty albo zaparzać samodzielnie.
Komentarze
Prześlij komentarz