trufle

   Trufle to najdroższe na świecie grzyby. Obecnie występują na szerokości geograficznej od Hiszpanii przez Europę aż do Chin oraz rozciągają się wzdłuż południków od Gotlandii w Szwecji do Północnej Afryki. Jednak za 2 najważniejsze zagłębia truflowe uchodzą francuskie Périgueux i włoski Piemont. 
   Wartości odżywcze trufli zależą przede wszystkim od gatunku oraz od stopnia dojrzałości zebranych owocników. 
   Trufle zawierają białko, które u dorosłych owocników stanowi około 20% suchej masy i zawiera liczne egzogenne dla człowieka aminokwasy. Można też w nich znaleźć węglowodany i sole mineralne i niewielkie ilości tłuszczu, stanowiącego około 5% suchej masy. 
   Niektóre gatunki trufli działają przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie. Potencjalnie mają też właściwości antyoksydacyjne, zaś wyciągi wodne z trufli stymulują układ odpornościowy. Ponadto trufle mają właściwości odmładzające, dzięki czemu znalazły zastosowanie w kosmetyce. Czarne trufle działają podobnie jak marihuana. 
   Najcenniejszą odmianą trufli na świecie jest pochodząca z Piemontu trufla biała, zniewalająca swoim oliwno-orzechowo-piżmowym zapachem, a przede wszystkim ceną. Kilogram trufli tej odmiany może nawet kosztować... 25 000 złotych. 
   Drugim najbardziej wartościowym gatunkiem trufli jest trufla czarna. Jej smak określa się jako ziemisty, czosnkowy, oliwny, a nawet czekoladowy czy orzechowy. 
   Oprócz nich, w kuchni znalazły swoje zastosowanie również trufla letnia i trufla biaława. Generalnie smak i aromat trufli są na tyle silne, że grzyby te nie stanowią zwykle oddzielnych dań, a są dodatkami czy nawet przyprawami do potraw. 

do wyszukiwania trufli wykorzystuje się psy oraz świnie

Komentarze

Popularne posty