guarana

   Guarana – jest rośliną rosnącą w amazońskiej dżungli, w rejonie Manaus i Parintins. Osiąga ona wysokość do 12 m i owocuje niewielkimi, owalnymi, jasnoczerwonymi owocami rosnącymi w kiściach. Dojrzewające owoce rozpadają się, ukazując czarne nasiona. Nazwa guarana pochodzi od plemienia Guarani, na których to terenach najczęściej uprawiano tę roślinę.


Zastosowanie i właściwości:

- guarana posiada ogromne właściwości energetyzujące (obecnie miliony ludzi na całym świecie stosuje ją jako środek pobudzający, zwalczający zmęczenie i dodający energii)
- skutecznie zwalcza zmęczenie, poprawia kondycję i wytrzymałość, a także koncentrację
- nasiona guarany zawierają spore ilości alkaloidów, terpenów, tanin, flawonoidów, skrobi, saponin i substancji żywicznych
- Indianie stosowali guaranę na rozmaite dolegliwości, jak bóle głowy, gorączkę, czy skurcze mięśni
- uważa się, że przeciwdziała starzeniu się, pomaga w odchudzaniu, oczyszcza krew
- posiada właściwości zwalczające cellulitis oraz tonizujące i kojące
- posiada właściwości antybakteryjne, skutecznie radzi sobie ona z bakteriami E.coli
- posiada właściwości antyoksydacyjne i znacznie podnoszące poziom cukru we krwi, stąd nie jest polecana diabetykom

Komentarze

Popularne posty