banany
Banany były prawdopodobnie uprawiane już ponad 7000 lat temu w Malezji, skąd dotarły do Indii, a następnie przewędrowały przez Bliski Wschód i znalazły się w Afryce, gdzie też są uprawiane do dzisiaj. Współcześnie banany rosną również w Azji i Australii.
Plantatorzy zrywają owoce, gdy te są jeszcze zielone, a następnie załadowują je na statki-chłodnie, by nie dopłynęły do Europy przejrzałe. Wówczas są nie tylko mniej smaczne, ale też tracą swoje wartości odżywcze.
- banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy
- nie brakuje w nim składników mineralnych oraz błonnika
- są w czołówce produktów zawierających najwięcej potasu
- mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu
- mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworu nerki
- powinny zostać włączone do diety osób zmagających się z wrzodami
- to sprawdzony sposób na biegunkę
- w wielu kulturach skórka banana jest stosowana przy leczeniu kurzajek i do łagodzenia ukąszeń komarów
- to podobno sprawdzony sposób na wybielanie zębów - wystarczy pocierać zęby wewnętrzną warstwą skórki kilka razy w tygodniu, a ponieważ nie zawiera ona substancji chemicznych uszkadzających szkliwo, jest bezpieczna dla zębów
- według indyjskiej Materia Medica mączka z zielonych bananów i zrobione z niej ciapaty, czyli placki, pomagają w niestrawności i wzdęciach, zaś lekka kaszka z mąki bananowej przyrządzona na mleku może zostać włączona do diety przy zapaleniu błony śluzowej żołądka
- indeks glikemiczny bananów zmienia się w zależności od stopnia jego dojrzałości
- nie są niskokaloryczne, a więc nie nadają się dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami
- można je przechowywać w temperaturze pokojowej oraz w lodówce, gdzie później dojrzeją i będą miały czarną skórkę
- wbrew obiegowej opinii brązowe plamki i czarne kropki nie są oznakami psucia, świadczą jedynie o tym, że owoc osiągnął swój pełny smak i powinien zostać jak najszybciej zjedzony
- banany najczęściej zjada się na surowo, obrane ze skórki, ale można je też zapiekać
- nadają się do przetworów: dżemów, soków, napojów
Najlepiej pozostawić go na słońcu albo zostawić na noc w torebce papierowej razem z kawałkiem jabłka lub pomidora.
- obecnie rosną w tropikalnych krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej
- w środku są jasnożółte, a do tego delikatniejsze i słodsze w smaku niż żółte
- zawierają więcej witaminy C i alfa-karotenów
Plantatorzy zrywają owoce, gdy te są jeszcze zielone, a następnie załadowują je na statki-chłodnie, by nie dopłynęły do Europy przejrzałe. Wówczas są nie tylko mniej smaczne, ale też tracą swoje wartości odżywcze.
właściwości i zastosowanie:
- banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy
- nie brakuje w nim składników mineralnych oraz błonnika
- są w czołówce produktów zawierających najwięcej potasu
- mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu
- mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworu nerki
- powinny zostać włączone do diety osób zmagających się z wrzodami
- to sprawdzony sposób na biegunkę
- w wielu kulturach skórka banana jest stosowana przy leczeniu kurzajek i do łagodzenia ukąszeń komarów
- to podobno sprawdzony sposób na wybielanie zębów - wystarczy pocierać zęby wewnętrzną warstwą skórki kilka razy w tygodniu, a ponieważ nie zawiera ona substancji chemicznych uszkadzających szkliwo, jest bezpieczna dla zębów
- według indyjskiej Materia Medica mączka z zielonych bananów i zrobione z niej ciapaty, czyli placki, pomagają w niestrawności i wzdęciach, zaś lekka kaszka z mąki bananowej przyrządzona na mleku może zostać włączona do diety przy zapaleniu błony śluzowej żołądka
- indeks glikemiczny bananów zmienia się w zależności od stopnia jego dojrzałości
- nie są niskokaloryczne, a więc nie nadają się dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami
- można je przechowywać w temperaturze pokojowej oraz w lodówce, gdzie później dojrzeją i będą miały czarną skórkę
- wbrew obiegowej opinii brązowe plamki i czarne kropki nie są oznakami psucia, świadczą jedynie o tym, że owoc osiągnął swój pełny smak i powinien zostać jak najszybciej zjedzony
- banany najczęściej zjada się na surowo, obrane ze skórki, ale można je też zapiekać
- nadają się do przetworów: dżemów, soków, napojów
aby banan szybciej dojrzał...
Najlepiej pozostawić go na słońcu albo zostawić na noc w torebce papierowej razem z kawałkiem jabłka lub pomidora.
czerwone banany
- obecnie rosną w tropikalnych krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej
- w środku są jasnożółte, a do tego delikatniejsze i słodsze w smaku niż żółte
- zawierają więcej witaminy C i alfa-karotenów
Komentarze
Prześlij komentarz