kiełki
rodzaje i właściwości:
- kiełki jęczmienia
- zawierają dużo białka, witamin z grupy B i E, minerałów i pierwiastków śladowych
- są lekko strawne i szybko stawiają na nogi
- mają słodki smak
- uprawa: moczenie - 12 godzin; kiełkowanie - 2-3 dni (zbieramy kiełki, gdy ich długość dorównuje długości ziarna), a gdy po 8-12 dniach osiągną 8-10 cm wysokości zbieramy zieloną część rośliny
- kiełki owsa
- zawierają witaminy A, B, C i E oraz minerały jak żelazo, miedź, cynk, wapń, fosfor, fluor, jod, a także wiele białka i tłuszczów
- regulują pracę tarczycy i w konsekwencji gospodarkę hormonalną organizmu
- mają bardzo łagodny smak
- uprawa: moczenie - 4 godziny; kiełkowanie - 2-3 dni (zbieramy, gdy urosną na długość ziarna), a gdy po 8-12 dniach urosną na wysokość 8-10 cm, można zbierać zieloną część rośliny
- kiełki pszenicy
- dostarczają białka, witamin z grupy B, E i C, żelaza, fosforu, magnezu, manganu, cynku i wapnia, są też bogate w błonnik
- chronią przed atakiem wolnych rodników, wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność
- mają łagodny, słodkawy smak
- uprawa: moczenie - 12 godzin; kiełkowanie - 2-3 dni (kiełki można zbierać, gdy urosną na długość nasiona), a po 8-10 dniach, gdy rośliny osiągną wysokość 8-10 cm, można ścinać źdźbła
- kiełki rzeżuchy
- to doskonałe źródło witamin C, A, B, D, soli mineralnych i olejków eterycznych
- orzeźwiają, pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą bóle stawów
- mają charakterystyczny ostry smak i zapach
- uprawa: moczenie - 6 godzin; kiełkowanie - 2 dni (kiełki zbieramy po 2 dniach; w ciągu 6-8 dni roślinki osiągają wysokość około 4 cm - gdy ostrożnie obetniemy wtedy same listki, odrosną, umożliwiając 2 zbiór kiełków)
- kiełki rzodkiewki
- zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik
- mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne, hamują rozwój bakterii i drożdży, łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych
- swój specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym
- uprawa: moczenie - 4 godziny; kiełkowanie - 2-3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm)
- kiełki soi
- są źródłem białka i witamin A, B, C, K, żelaza, fosforu, magnezu i potasu
- mają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i izoflawonów
- regulują pracę układu nerwowego i hormonalnego, zapobiegają nadciśnieniu, zakrzepom i poprawiają wygląd skóry
- mają orzechowy smak (najlepiej komponują się w daniach kuchni chińskiej)
- uprawa: moczenie - 12 godzin; kiełkowanie - 3 dni (zbieramy, gdy urosną do około 1 cm)
- kiełki żyta
- to źródło białka, witamin E i z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i tłuszczu
- wzmacniają organizm, dobrze robią na nerwy i dodają sił witalnych
- mają charakterystyczny silny smak, po uprażeniu przypominają w smaku orzechy
- uprawa: moczenie - 12 godzin; kiełkowanie - 2-3 dni (są najsmaczniejsze, gdy osiągną długość ziarna),a gdy po 8-10 dniach wyrosną na 8-10 cm, obetnij nożyczkami zieloną część
Samodzielne hodowanie kiełków jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Kiełkować można wiele nasion, ważne, by je kupić w sklepie ze zdrową żywnością, a nie w ogrodniczym. Wtedy mamy pewność, że nie zawierają żadnych środków chemicznych. W warunkach naturalnych w trakcie rozwoju rośliny chemikalia stopniowo ulegają rozpadowi. Ale w ciągu kilku dni kiełkowania nie jest to możliwe i niepożądane związki chemiczne trafiłyby do naszego organizmu. Zaczynamy od przebrania nasion. Usuwamy połamane i przebarwione, bo zaburzają proces kiełkowania. Zdrowe starannie płuczemy w letniej przegotowanej wodzie (takiej wody używamy też do zraszania roślin). Następnie wkładamy do salaterki, zalewamy wodą (3-4 filiżanki wody na filiżankę nasion) i pozostawiamy, by spęczniały na 4-12 godzin, w zależności od gatunku. Nasiona wylewamy na sito (wodę można użyć do gotowania zupy czy jarzyn lub podlania kwiatów), płuczemy i czekamy, aż woda ocieknie.
rodzaj plantacji kiełków:
- na sitku - osączone nasiona pozostawiamy na sitku (nie może ich być za dużo, aby dostały odpowiednią ilość tlenu); do salaterki wlewamy tyle letniej wody, aby była jak najbliżej sitka, ale żeby ziarno w niej nie pływało; 2 razy dziennie przepłukujemy nasiona i zmieniamy wodę
- na ligninie - kładziemy na talerzu wilgotną ligninę, rozsypujemy na niej namoczone nasionka; zraszamy kilka razy dziennie, dbając o to, żeby lignina nie wyschła
- w kiełkownicy - składa się z 3 przezroczystych pojemników z rowkowanym dnem, aby ziarna mogły się odpowiednio rozłożyć (można równocześnie hodować 3 rodzaje kiełków), zbiornika na wodę i pokrywy; specjalne syfony odprowadzają nadmiar wody, trzeba tylko kilka razy dziennie zraszać plantację
Plantacji trzeba zapewnić temperaturę 18-21 st.C. Najlepiej ją prowadzić w zacienionym kąciku. Nasiona można przykryć lnianą ściereczką albo gazą. Trzeba je chronić przed pełnym słońcem, bo kiełki będą gorzkie. Po 2-7 dniach (to zależy od gatunku rośliny) kiełki są gotowe. Przed jedzeniem trzeba je jeszcze przepłukać i odsączyć - będą chrupiące. W miarę możliwości powinno się je zjadać, gdy osiągną wymaganą długość. Jeśli za bardzo wyrosną, będą gorzkie i stracą wartość odżywczą.
Komentarze
Prześlij komentarz