kuchnia węgierska

     Niekwestionowaną królową w kuchni węgierskiej jest papryka. Można ją znaleźć w niemal każdym wytrawnym daniu. Węgrzy wykorzystują ją na wiele sposobów - surową, lecz także suszoną, marynowaną albo wędzoną. Jednocześnie nie żałują czosnku i cebuli. Dzięki temu z prostych i łatwo dostępnych składników można przygotować wyjątkowe danie. Z mięs najczęściej wykorzystywana jest wołowina oraz słodkowodne ryby, jak karp, sum, sandacz czy szczupak. W kuchni węgierskiej przeważają danie jednogarnkowe, z którymi poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

    Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej jest gulasz (pörklöt) z dużą ilością papryki oraz innych warzyw. Najczęściej dodaje się do niego wołowinę. Węgierskie gulasze często przygotowywane są na czerwonym winie. Dodatkiem do gulaszu są goluszki, czyli mączne kluseczki. Równie często przygotowywana jest zupa gulaszowa z kawałkami wołowiny oraz słodkiej papryki (guljásleves).

    A pozostając przy papryce... Węgrzy przygotowują ją na wiele sposobów. W przepisach węgierskich gospodyń znajdują się przepisy na zupy (halászlé, np. węgierska zupa rybna), gulasze, paprykarze czy papryki faszerowane ryżem albo mięsem (töltött paprika). Szczególnie warty spróbowania jest paprykarz z suma (harcsapaprikás túróscuszával). Nie można także zapominać o węgierskim odpowiedniku polskiego leczo czyli lecso. W kuchni węgierskiej jest ono daniem wegetariańskim przygotowywanym na bazie różnych rodzajów papryk.

    Ciekawym, lubianym i bardziej ulicznym daniem czy raczej przekąską jest langosz, czyli placek z ciasta drożdżowego smażony na oleju i podawany z mięsem, serem, śmietaną albo sosem czosnkowym. Węgrzy lubują się w panierowanych produktach, dlatego w wielu daniach panierowane jest nie tylko jest mięso, ale również i warzywa. Ze słodkich przekąsek warto spróbować kurtoszkalacze (kürtös kalács), czyli szerokie, miękkie rurki pieczone na rozgrzanych walcach i posypywane cukrem.

     Miłośnicy deserów również znajdą tutaj coś dla siebie. Węgrzy słyną z tortu Dobosa (składającego się z biszkoptu przełożonego karmelem i kremem czekoladowym), przepysznej strucli, wyjątkowych naleśników oraz delikatnego musu z jadalnych kasztanów. Z naleśników popularne są także naleśniki a’la Gundel z orzechami włoskimi i sosem czekoladowym. Ponadto nie można zapomnieć o czterowarstwowym cieście Flódni z orzechami, jabłkiem, dżemem i makiem oraz nie mniej słynny Somlói Galuska - biszkopt z czekoladowym kremem i rumem, serwowany z bitą śmietaną i orzechami. 

    Z czego jeszcze słynie kuchnia węgierska?

    Do klasyki kuchni węgierskiej należy zupa rybaka (Halászlé) przyrządzana z 4 rodzajów ryby i często serwowana na Wigilię. Z bezmięsnych propozycji często przyrządza się gęstą zupę z warzyw strączkowych zwaną Főzelék. Popularnością latem cieszą się także owocowe zimne zupy, z których najsłynniejszy jest chłodnik z wiśni (Meggyleves).

    Generalnie Węgrzy nie są społeczeństwem, które chętnie raczy się wegetariańskimi potrawami. W ich kuchni dominują mięsa, a także kiełbasy, dodawane jako wkładka do wielu warzywnych dań. Do tego dochodzi dobrze rozwinięty wyrób wędlin obejmujący różne rodzaje, jak pasztety, mortadele, salami oraz szynki, ale nie brakuje także ryb: karpi, sumów, szczupaków i okoni. Z warzyw popularnością cieszą się pomidory, ogórki, kapusta, zielona papryka oraz pieczarki. Nie brakuje też pszennego chleba i nabiału - w szczególności śmietany, która dodawana jest do większości dań.

    Jeśli chodzi o smaki, to króluje połączenie cebuli z papryką, które dodaje smaku nie tylko gulaszowi, ale także wielu zupom i innym daniom. Jest to zazwyczaj słodka papryka, choć w niektórych przepisach pojawia się również chili. Poza tym stosuje się czarny pieprz, koper, liść laurowy, kminek, czosnek, majeranek i natkę pietruszki. W daniach słodkich dominują z kolei wanilia i mak.

    nawyki żywieniowe Węgrów

    Węgierskie śniadania bywają bardzo różne. Podczas gdy część społeczeństwa preferuje na pierwszy posiłek dnia połączenie chleba z serami, wędlinami, jajecznicą i warzywami, inni preferują raczej słodkie bułeczki albo rogaliki do kawy. Tych ostatnich jest w lokalnych piekarniach pod dostatkiem.

    Głównym posiłkiem dnia jest obiad, któremu coraz rzadziej towarzyszy zupa. Na stołach królują za to mięsne dania z sosami, które najczęściej spożywa się z chlebem. Dużą popularnością cieszą się także proste domowe potrawy typu ziemniaki zapiekane z jajkami czy połączenie makaronu, twarogu oraz boczku. Sałatki podaje się okazyjnie - częściej ich funkcje spełniają surowe warzywa na talerzu. Kolacje nie mają natomiast żadnego specjalnego formatu i często ograniczają się do chleba z dodatkami.

langosz

Komentarze

Popularne posty