sardela
Sardela europejska (inaczej sardela lub chamsa) to gatunek morskiej ryby należącej do rodziny sardelowatych. Najczęściej występuje w ciepłych wodach basenu Morza Śródziemnego, Morzu Czarnym i Oceanie Atlantyckim (u wybrzeży Portugalii, Maroka, Hiszpanii).
Są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie z nich powstaje słynne anchois.
właściwości i zastosowanie:
- to ryby o umiarkowanej ilości kalorii
- są dobrym źródłem pełnowartościowego białka
- posiadają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
- słone filety sardeli europejskiej są także dobrym źródłem witamin i składników mineralnych jak witamina D, wapń czy żelazo
Anchois....
Okres połowu sardeli europejskiej przypada na okres od marca do czerwca lub przełom września i października (w zależności od miejsca występowania ryby). Ryby przewożone są z portu do przetwórni, gdzie zaczyna się proces produkcji anchois. Ze względu na dużą kruchość sardeli wszystko odbywa się ręcznie.
Ryby są solone i trafiają do beczek. Poddaje się je prasowaniu 25-kilogramowym obciążnikiem w celu usunięcia krwi, a potem ręcznie odrywa głowy. Następnie ponownie trafiają do beczek, gdzie zalewa się je bardzo skoncentrowaną solanką.
Ryby „dojrzewają” w dużych beczkach przez około 4 miesiące. Po tym czasie wyjmuje się je z beczek, myje w słodkiej wodzie i filetuje. Ostatni proces wymaga niezwykłej precyzji. Sardele są bardzo kruche, więc łatwo je rozerwać.
Na koniec filety trafiają do słoików, gdzie zalewa się je olejem roślinnym (np. oliwą z oliwek). Słoiki zakręca się, myje i etykietuje. Anchois są gotowe do sprzedaży.
Wprawdzie sardele europejskie - z których powstaje anchois - i sardynki na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie, ale to nie to samo. Oba gatunki należą do tej samej rodziny i tylko wprawne oko dostrzeże niewielkie różnice. Sardynki są nieco większe. Poza tym mają bardziej krępy korpus i inny kształt pyska.
Do klasycznych dań z anchois należą:
- pincho - hiszpańska przekąska
- spaghetti alla puttanesca - makaron podany z sosem z dodatkiem chili, kaparów i anchois
- tapenada - rodzaj pasty, której głównymi składnikami są kapary, oliwki i oliwa z oliwek
- vitello tonato - cielęcina w sosie sardelowym serwowana we Włoszech
- włoska wersja salsa verde z anchois i kaparami
Komentarze
Prześlij komentarz