pigwa
Pigwa pospolita jest uprawiana jako roślina ozdobna w przydomowych ogródkach, działkach i parkach oraz sadach. Jej owoce przypominające małe gruszki lub jabłka dojrzewają we wrześniu i październiku. Nie nadają się do jedzenia na surowo, gdyż są kwaśne i twarde, aczkolwiek można z nich przygotować wiele potraw, w tym dżemy, marmolady, kompoty, soki czy nalewki.
Ze względu na wygląd pigwa pospolita jest często mylona z pigwowcem japońskim. Jego owoce są jednak wyraźnie mniejsze, twardsze i kwaśniejsze, a przy tym bardziej aromatyczne. To jednak nie wpływa na jego zastosowanie w kuchni. W praktyce, czyli w kuchni można oba owoce stosować zamiennie.
- ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C
- ma wiele związków mineralnych jak potas, żelazo, wapń, magnez, miedź czy fosfor
- ponadto występują w niej cukry, kwasy organiczne i olejek lotny
- surowcem leczniczym są również nasiona - macerat albo napar złagodzi niestrawność i pomoże pozbyć się zgagi
- owoce jak i nasiona pobudzają trawienie, wspierają przemianę materii oraz wzmacniają wątrobę
- pestki natomiast w tradycyjnej medycynie ludowej stanowiły lek na poprawę apetytu
- z pestek można przygotować nalewkę albo wyciąg
Ze względu na wygląd pigwa pospolita jest często mylona z pigwowcem japońskim. Jego owoce są jednak wyraźnie mniejsze, twardsze i kwaśniejsze, a przy tym bardziej aromatyczne. To jednak nie wpływa na jego zastosowanie w kuchni. W praktyce, czyli w kuchni można oba owoce stosować zamiennie.
właściwości:
- ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C
- ma wiele związków mineralnych jak potas, żelazo, wapń, magnez, miedź czy fosfor
- ponadto występują w niej cukry, kwasy organiczne i olejek lotny
zastosowanie:
- surowcem leczniczym są również nasiona - macerat albo napar złagodzi niestrawność i pomoże pozbyć się zgagi
- owoce jak i nasiona pobudzają trawienie, wspierają przemianę materii oraz wzmacniają wątrobę
- pestki natomiast w tradycyjnej medycynie ludowej stanowiły lek na poprawę apetytu
- z pestek można przygotować nalewkę albo wyciąg
Komentarze
Prześlij komentarz