pektyny
Pektyny to naturalne składniki roślinne, zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Mają właściwości żelujące, dlatego też najczęściej znajdują zastosowanie przy sporządzaniu galaretek, dżemów i marmolad, jak również zagęszczające i emulgujące. (Na opakowaniach produktów spożywczych można je znaleźć pod oznaczeniem E440.) Ponadto sprzyjają regulacji gospodarki cholesterolowej i węglowodanowej. Pektyny znajdują także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
1. pokroić na kawałki 1 kg zielonych, kwaśnych jabłek
2. przełożyć je do garnka, zalać 4 szklankami wody i dodać 1 łyżkę soku z cytryny
3. gotować przez około 30 min, aż objętość wody zmniejszy się o połowę
4. odcisnąć kawałki jabłek przez gazę
5. gotować owoce kolejne 20 min
6. przelać uzyskany sok do odkażonych słoików i przechowywać w lodówce
zastosowanie:
- przemysł spożywczy
- wykorzystuje się je w produkcji dżemów, galaretek owocowych, nadzień cukierniczych, koncentratów, deserów, wsadów owocowych do przetworów mlecznych, żywności dietetycznej o obniżonej zawartości cukru
- wykorzystywane są też w mętnych sokach, nektarach i napojach
- dodaje się je do serków wiejskich, śmietankowych oraz topionych, keczupów, majonezów i odżywek bezglutenowych
- są też stosowane jako środek glazurujący i zapobiegający wchłanianiu nadmiernej ilości tłuszczu
właściwości:
- jako błonnik rozpuszczalny mają zdolność wiązania cholesterolu w jelitach i zapobiegania jego wchłaniania do krwiobiegu
- zmniejszają aktywność enzymów rozkładających cukry proste i skrobię, przez co glukoza jest wolniej uwalniana do krwiobiegu
- wiążą się z wodą, dzięki czemu przyczyniają się do zwiększenia objętości treści pokarmowej i wydłużają uczucie sytości po posiłku, zmniejszają tempo opróżniania żołądka
- usuwają metale ciężkie z organizmu, zapobiegają zaparciom, tworzeniu się kamieni żółciowych, miażdżycy, rozwojowi nowotworów
- pomagają przy biegunkach
Pektyny pozyskane z roślin można kupić w postaci proszka o barwie od białej do jasnobrązowej. Są bezzapachowe i mają słodkawy smak. Dobrze rozpuszczają się w wodzie i roztworach z dodatkiem dużych ilości cukru.
tu się znajdują:
- najwięcej pektyn znajduje się w burakach cukrowych, główkach słoneczników bez pestek, łupinach sojowych, skórkach mango, skórkach owoców cytrusowych, wytłokach jabłkowych
- możne je też znaleźć tutaj: banan - batat - brzoskwinia - cukinia - cytryna - czarna porzeczka - grejpfrut - gruszka - jabłko - jeżyna - marchew - pomarańcza - śliwka
Pektyny można wyekstrahować z owoców domowym sposobem. W tym celu należy:
1. pokroić na kawałki 1 kg zielonych, kwaśnych jabłek
2. przełożyć je do garnka, zalać 4 szklankami wody i dodać 1 łyżkę soku z cytryny
3. gotować przez około 30 min, aż objętość wody zmniejszy się o połowę
4. odcisnąć kawałki jabłek przez gazę
5. gotować owoce kolejne 20 min
6. przelać uzyskany sok do odkażonych słoików i przechowywać w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz