kasza - rodzaje

Kasza jaglana

- powstaje z prosa 
- jest dobrym źródłem białka i węglowodanów złożonych, błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, a także wapnia, żelaza, fosforu, potasu i lecytyny
- jest lekko strawna
- jako jeden z niewielu produktów zbożowych jest zasadotwórcza
- sprawdza się jako podstawa bezmięsnych burgerów i pasztetów


Kasza jęczmienna

- w zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren wyróżniamy: pęczak, kaszę grubą, średnią i drobną oraz perłową
- jest dobrym źródłem witaminy PP
- ma dużo rozpuszczalnego błonnika
- polecana przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii


Kasza kukurydziana

- powstaje z obłuszczonych i pociętych ziaren kukurydzy
- zawiera węglowodany złożone, błonnik, witaminę A, E, selen
- ma podobne właściwości do kaszy manny, ale w przeciwieństwie do niej nie zawiera glutenu
- jest lekko strawna


Kasza manna (grysik)

- to drobniutka kasza pszenna
- chociaż zawiera niewiele błonnika, witamin i minerałów, to wśród innych kasz wyróżnia ją wysoka zawartość jodu
- jest lekko strawna i ma dużo skrobi

Kasza owsiana

- to źródło węglowodanów złożonych, białka, antyoksydantów, witamin z grupy B, E, jak również cynku, fosforu, magnezu i żelaza
- jest bardzo bogata w wartościowy błonnik rozpuszczalny w postaci betaglukanu spowalniający wchłanianie tłuszczów, obniżający poziom cukru we krwi i zwiększający uczucie sytości
- obniża poziom cholesterolu
- działa antynowotworowo
- występuje w 2 odmianach: w postaci całych ziaren i łamanej
- owies w procesie obróbki może zostać zanieczyszczony glutenem

Teff

- to pseudozboże zwane też miłką abisyńską pochodzi z Afryki
- jest bardzo wytrzymała na warunki atmosferyczne i choroby, dlatego można ją uprawiać na terenach nienadających się do uprawy zbóż
- jest bogaty w białko, błonnik, wapń, żelazo, kwas foliowy
- ma niski indeks glikemiczny
- ma drobne ziarna, o barwie od mlecznobiałej do czarnej


Komentarze

Popularne posty