domowe nalewki

   Oto kilka przepisów na domowe nalewki:


  • czosnkowo-imbirowa - zwalcza wirusy, grzyby i bakterie
- 5 ząbków czosnku przecisnąć przez prasę, a obrany 3-cm kawałek imbiru zetrzeć na tarce
- oba składniki wrzucić do słoika o pojemności 350 ml
- dodać sok z 2 cytryn i 3 łyżki miodu, zalać 3 szklankami spirytusu
- zakręcić słoik i mocno potrząsnąć
- po 2 dniach przecedzić i przelać do ciemnych butelek
- można pić po 2 tygodniach (jedynie 1-2 łyżki dziennie)


  • głogowa - chroni serce i obniża ciśnienie, pomaga na schorzenia dróg moczowych
- 1/2 kg suszonych owoców zalać szklanką wody i 1 l spirytusu
- odstawić na 2 tygodnie (w tym czasie potrząsać), przecedzić
- zagotować 3 szklanki wody z 1/2 kg cukru, 10 goździkami, laską cynamonu
- dodać do alkoholu i odstawić na 3 dni
- pić po łyżeczce 2 razy dziennie


  • lawendowa - uspokaja i łagodzi skutki stresu, poprawia trawienie

- 4 garści suszonych kwiatów lawendy zalać w słoju taką ilością wódki, żeby zakryć kwiaty
- zakręcić i odstawić na 14 dni codziennie potrząsając
- przelać
- stosować jako środek usypiający (łyżeczka przed snem) i zmniejszający bóle brzucha (łyżka nalewki rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)


  • z dzikiej róży - wzmacnia odporność i serce, działa przeciwzapalnie, pomaga walczyć z przeziębieniem, wykazuje działanie krwiotwórcze

- 1/2 kg owoców (mogą być mrożone) wrzucić do słoja, zasypać 30 dag cukru i odstawić na 2 dni, żeby puściły sok
- zalać 1/2 l wódki, odstawić na 2 tygodnie
- przecedzić i przelać do butelki
- pić po łyżeczce 2 razy dziennie jako środek wzmacniający odporność


  • z wiązówki błotnej - działa podobnie do aspiryny

- 50 gramów kwiatów zalać 500 ml wódki
- pozostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, co 2 dni potrząsając słojem
- przecedzić, przelać do butelek z ciemnego szkła 
- pić 2-3 razy dziennie po łyżce w przypadku bólów mięśni i stawów

Uwaga!

   Nalewki warto pić wieczorem, gdyż dodatkowo rozgrzewają. Należy je też traktować jako lek, a nie deser. 


Komentarze

Popularne posty