jarzębina
Jarząb pospolity - czyli jarzębina - to drzewo często spotykane w parkach, na łąkach, polanach i lasach. Osiąga 15 m wysokości, kwitnie w maju, zaś owocuje od sierpnia do października.
Owoce jarzębiny są bogate w kwasy organiczne, w tym kwas askorbinowy. Zawierają ponadto sole mineralne jak potas, sód, czy miedź, witaminy A, B, E, K, PP, cukry, pektyny, garbniki, karotenoidy i antocyjany. Wprawdzie w postaci surowej są niejadalne ze względu na znajdujące się w nich substancje gorzkie, jak i trujące, jednakże łatwo zneutralizować ich działanie poprzez zamrożenie, bądź blanszowanie owoców. Ponadto istnieją specjalne hodowlane odmiany jadalnej jarzębiny.
Owoce jarzębiny mają dobroczynny wpływ na układ moczowy; działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i ściągająco. Ponadto poprawiają odporność i przeciwdziałają przeziębieniu.
Z owoców jarzębiny można przygotować herbatki ziołowe, nalewki, syropy oraz przetwory, ale to ostatnie tylko z odmiany jadalnej.
Owoce jarzębiny są bogate w kwasy organiczne, w tym kwas askorbinowy. Zawierają ponadto sole mineralne jak potas, sód, czy miedź, witaminy A, B, E, K, PP, cukry, pektyny, garbniki, karotenoidy i antocyjany. Wprawdzie w postaci surowej są niejadalne ze względu na znajdujące się w nich substancje gorzkie, jak i trujące, jednakże łatwo zneutralizować ich działanie poprzez zamrożenie, bądź blanszowanie owoców. Ponadto istnieją specjalne hodowlane odmiany jadalnej jarzębiny.
Owoce jarzębiny mają dobroczynny wpływ na układ moczowy; działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i ściągająco. Ponadto poprawiają odporność i przeciwdziałają przeziębieniu.
Z owoców jarzębiny można przygotować herbatki ziołowe, nalewki, syropy oraz przetwory, ale to ostatnie tylko z odmiany jadalnej.
Komentarze
Prześlij komentarz