mąka gryczana

    Mąka gryczana jest mąką bezglutenową, wytwarzaną z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Charakteryzuje się szarobrązową barwą, dzięki czemu nadaje produktom z niej otrzymywanych ciemniejszy kolor. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i przypomina smak kaszy gryczanej. Można ją w prosty sposób przygotować w domu. Potrzebny jest wysokoobrotowy blender, do którego należy wrzucić kaszę gryczaną. Kaszę należy mielić do uzyskania drobnej tekstury mąki. I to cały sekret.

właściwości:

- ma niski indeks glikemiczny
- jest dobrym źródłem białka i błonnika
- dostarcza lizyny i argininy - aminokwasów, które nie są syntetyzowane w organizmie
- ma wysoką zawartość magnezu, a także cynk, fosfor i witaminy z grupy B
- poprawia trawienie
- obniża poziomu cholesterolu
- pozytywnie wpływa na układ krążenia
- chroni przed wolnymi rodnikami

zastosowanie:

- nadaje się do wypieków chleba, wyrobu makaronów, produkcji ciast, jako samodzielny składnik lub w połączeniu z mąką pszenną
- na Ukrainie mąka gryczana jest wykorzystywana do przygotowywania zup, natomiast na Białorusi wykorzystuje się ją do produkcji deserku owocowego na zimno, tzw. kułagi ze sfermentowanego ciasta na bazie mąki gryczanej

Komentarze

Popularne posty