brukselka
Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie jest uprawiana od wieków. Jest rośliną dwuletnią. Najprawdopodobniej powstała w wyniku skrzyżowania kapusty głowiastej z jarmużem. Jej łodyga jest gruba, długa i mocno ulistniona. Liście są drobne, pofałdowane, a w ich kątach znajdują się małe główki liściowe - niezwykle smaczne kapustki. Są one uznawane za najzdrowszą odmianę kapusty.
To źródło witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto zawiera chlorofil, karotenoidy i glukozynolaty - składniki pomocne w zwiększaniu ochrony organizmu u osób zagrożonych rakiem jelita grubego oraz żołądka. Warzywo to zawiera również składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, cynk, białko i węglowodany, jak również silne przeciwutleniacze.
Roślina ta pomaga również wzmacniać odporność organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego. Do tego wspomaga odchudzanie.
Komentarze
Prześlij komentarz