zielona kawa
Wprawdzie zielona kawa ma mniej intensywny smak i zapach od swojej bardziej znanej i popularnej koleżanki, ale jest za to o wiele zdrowsza i posiada właściwości odchudzające. Te ostatnie za sprawą kwasu chlorogenowego, którego w zielonej kawie jest szczególnie dużo.
Zielona kawa ma inne właściwości niż czarna, dobrze wszystkim znana kawa. Ziarna zielonej kawy nie są bowiem poddane obróbce termicznej ani fermentacji. Dzięki temu ma prozdrowotne właściwości - m.in. jest 3 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż zielona herbata.
Dwa podstawowe składniki zielonej kawy to wspomniany już kwas chlorogenowy i kofeina. Ten pierwszy to kwas organiczny, antyoksydant, występujący przede wszystkim w zielonych liściach i owocach kawowca, w karczochach, w głogu, w suszonych śliwkach i w pokrzywie.
Kwas chlorogenowy obniża wchłanianie cukru w przewodzie pokarmowym, a dzięki temu pobudza organizm do aktywnego korzystania ze swoich własnych zapasów węglowodanów. To skutecznie zapobiega podwyższaniu się poziomu glukozy w surowicy, a przez to także dużym skokom stężenia insuliny. Jest to niezwykle istotne, ponieważ obie te substancje - glukoza i insulina - odpowiadają za gromadzenie się zapasów w komórkach tłuszczowych, czyli za tycie. Kwas chlorogenowy działa także przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Z kolei kofeina... to składnik kawy zwiększający wydolność psychiczną i fizyczną. Niweluje uczucie zmęczenia. Dzięki temu można normalnie funkcjonować nawet przy znacznym ograniczeniu kaloryczności posiłków.
Komentarze
Prześlij komentarz