żelatyna

  • jest mieszaniną białek i peptydów, uzyskiwaną w drodze częściowej hydrolizy kolagenu, zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. W mniejszym procencie uzyskuje się ją z ości i rybich łusek
  • jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako środek żelujący i emulgator, ale też do wyrobu jogurtów, serków homogenizowanych, lodów, ciast i wyrobów czekoladowych, tabletek, kapsułek i wielu innych produktów dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego
  • jest bogatym źródłem aminokwasów - proliny i glicyny, zawiera również kolagen; wzmacnia odporność organizmu, zapobiega próchnicy oraz stymuluje wzrost włosów i paznokci, poprawiając ich kondycję
  • jest doskonałym źródłem białka, wykazuje również działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran
  • picie lub spożywanie codziennie produktów zawierających żelatynę zapobiega zaparciom i bólom brzucha
  • nie zawiera ona tłuszczu ani cholesterolu, hamuje uczucie głodu

Komentarze

Popularne posty