Przejdź do głównej zawartości
żelatyna
- jest mieszaniną białek i peptydów, uzyskiwaną w drodze częściowej hydrolizy kolagenu, zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. W mniejszym procencie uzyskuje się ją z ości i rybich łusek
- jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako środek żelujący i emulgator, ale też do wyrobu jogurtów, serków homogenizowanych, lodów, ciast i wyrobów czekoladowych, tabletek, kapsułek i wielu innych produktów dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego
- jest bogatym źródłem aminokwasów - proliny i glicyny, zawiera również kolagen; wzmacnia odporność organizmu, zapobiega próchnicy oraz stymuluje wzrost włosów i paznokci, poprawiając ich kondycję
- jest doskonałym źródłem białka, wykazuje również działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran
- picie lub spożywanie codziennie produktów zawierających żelatynę zapobiega zaparciom i bólom brzucha
- nie zawiera ona tłuszczu ani cholesterolu, hamuje uczucie głodu
Komentarze
Prześlij komentarz