keks

   Keks, czyli ciasto biszkoptowe upieczone w prostokątnej, wąskiej formie cieszy się największą popularnością w okresie bożego narodzenia. 
   To ciasto biszkoptowe z dodatkiem posiekanych suszonych albo kandyzowanych owoców, orzechów i przypraw wywodzi się ze starożytnego Rzymu, gdzie było przygotowywane z zacieru jęczmiennego z dodatkiem granatu, orzeszków pinii i rodzynek. W średniowieczu do zacieru dodawano również miód i przyprawy. 
   W Polsce tradycyjny keks ma kształt bochenka i wysoką zawartość kandyzowanych owoców, orzechów, rodzynek i fig, i jest spożywany w okresie świątecznym. Tak samo wygląda w Kanadzie, w Niemczech zaś jest w kształcie bochenka z posypką z cukru pudru. W Bułgarii i Australii jest sprzedawany przez cały rok. Do tego bułgarski keks składa się z mąki, masła, mleka, drożdży, jogurtu, jajek, kakao, orzechów włoskich i rodzynek. 
   Na Bahamach, kilka miesięcy wcześniej kandyzowane i suszone owoce, rodzynki, a także orzechy włoskie macza się w rumie. Dodatkowo keks bezpośrednio po upieczeniu polewa się rumem. W Wielkiej Brytanii z kolei keks jest okrągły i pokryty marcepanem, dekorowany liśćmi ostrokrzewu albo śnieżnymi ozdobami. 


Komentarze

Popularne posty