jarmuż
Mało kto wie, że jarmuż był już znany w w epoce brązu, cenili go starożytni Grecy i Rzymianie. W średniowieczu był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w Europie. Ta dwuletnia roślina pochodzi z atlantyckich wybrzeży Europy oraz rejonów Morza Śródziemnego. Jest uprawiana w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W środowisku naturalnym nie występuje.
Jarmuż - zwany też kapustą warzywną, ma długie, pierzaste, fryzowane liście i osiąga nawet ponad pół metra wysokości. Dawniej był uznawany za roślinę ozdobną.
właściwości i zastosowanie:
- pod względem zawartości składników mineralnych i beta-karotenu przewyższa wszystkie inne kapusty: 100-gramowa porcja zapewnia ponad 3/4 zalecanego dziennego spożycia witaminy A i prawie podwójną dawkę witaminy C, zawiera także witaminy E, K oraz z grupy B; jest też doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i kwasu foliowego
- doskonale wpływa na wzrok, poprawia stan skóry i paznokci, reguluje proces tworzenia czerwonych ciałek krwi, zwiększa ilość wchłanianego przez organizm żelaza oraz stymuluje prawidłowe działanie układu immunologicznego
- można go spożywać na surowo albo w postaci gotowanej
Komentarze
Prześlij komentarz