parmezan
Parmezan to bardzo twardy ser uzyskiwany z krowiego mleka. Pochodzi z Włoch, gdzie od dawna znajduje zastosowanie w kuchni.
krótka historia:
Parmezan - inaczej Parmigiano Reggiano - jest wytwarzany z surowego krowiego mleka pochodzącego wyłącznie od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa. Mleko poddaje się działaniu temperatury oraz podpuszczki do momentu uzyskania serowych grudek.
W kolejnym etapie jest przenoszony do solanek na 23 dni, następnie trafia do dojrzewalni, gdzie pozostaje przez rok. Między innymi od czasu dojrzewania parmezanu zależy jego cena. Im krócej dojrzewa, tym jest tańszy. Oryginalny parmezan ma ciemną skórkę oraz posiada informację o miesiącu produkcji i numer identyfikacyjny producenta.
Można uzyskać parmezan młody, stary - 2 lata lub bardzo stary - 3 lata.
- to źródło pełnowartościowego białka
- jest produktem łatwostrawnym
- to także świetne źródło wapnia
- zawiera sporą ilość witaminy A
- zawiera też dużą ilość sodu
- dwuletni parmezan jest wykorzystywany jako dodatek do zimnych potraw takich jak sałatki, pasty, jak również do dań na ciepło: potraw z makaronem, omletów, pizzy
- młody parmezan podaje się do wina, a bardzo stary z suszonymi figami albo śliwkami oraz orzechami
- najlepiej kupić w kawałku owiniętym woskowanym papierem, a następnie folią aluminiową
- w lodówce może leżeć nawet 2 miesiące, jednak z czasem staje się coraz bardziej kruchy i twardy
krótka historia:
Parmezan - inaczej Parmigiano Reggiano - jest wytwarzany z surowego krowiego mleka pochodzącego wyłącznie od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa. Mleko poddaje się działaniu temperatury oraz podpuszczki do momentu uzyskania serowych grudek.
W kolejnym etapie jest przenoszony do solanek na 23 dni, następnie trafia do dojrzewalni, gdzie pozostaje przez rok. Między innymi od czasu dojrzewania parmezanu zależy jego cena. Im krócej dojrzewa, tym jest tańszy. Oryginalny parmezan ma ciemną skórkę oraz posiada informację o miesiącu produkcji i numer identyfikacyjny producenta.
Można uzyskać parmezan młody, stary - 2 lata lub bardzo stary - 3 lata.
właściwości:
- to źródło pełnowartościowego białka
- jest produktem łatwostrawnym
- to także świetne źródło wapnia
- zawiera sporą ilość witaminy A
- zawiera też dużą ilość sodu
zastosowanie:
- dwuletni parmezan jest wykorzystywany jako dodatek do zimnych potraw takich jak sałatki, pasty, jak również do dań na ciepło: potraw z makaronem, omletów, pizzy
- młody parmezan podaje się do wina, a bardzo stary z suszonymi figami albo śliwkami oraz orzechami
przechowywanie:
- najlepiej kupić w kawałku owiniętym woskowanym papierem, a następnie folią aluminiową
- w lodówce może leżeć nawet 2 miesiące, jednak z czasem staje się coraz bardziej kruchy i twardy
Komentarze
Prześlij komentarz