Przejdź do głównej zawartości
soliród
- Soliród zielny jest zaliczany do sukulentów, czyli roślin, które są przystosowane do życia przy ograniczonej wilgotności podłoża. Jest rośliną słonolubną, przez co występuje przede wszystkim na glebach zasolonych. Występuje głównie na terenie Stanów Zjednoczonych, Afryki oraz Europy.
- Jest rośliną drobną, osiąga zazwyczaj maksymalnie 30 cm wysokości i ma mięsiste pędy. Poszczególne gatunki tej rośliny mają zróżnicowane ulistnienie, niektóre z nich posiadają małe zielone liście, które w okresie jesiennym stają się czerwone. Jedynym gatunkiem tej rośliny, który występuje w Polsce jest soliród zielny, który pozornie nie ma liści, gdyż są one bardzo drobne i trudno zauważyć je na tle łodygi. Ten gatunek rośliny jest jednoroczny i kwitnie w okresie od sierpnia do września. W Polsce roślina występuje niezwykle rzadko, można ją spotkać jedynie w środkowej części kraju oraz na wybrzeżu. Soliród zielny objęty jest ścisłą ochroną gatunkową, co oznacza, że nie można go zrywać, niszczyć, a także handlować.
- W Polsce soliród jest rośliną mało popularną, ale w wielu krajach (np. we Francji oraz Wielkiej Brytanii) jest ona używana jako dodatek do wielu potraw. Ze względu na to, że soliród występuje na terenach zasolonych, ma on delikatnie słony smak. W spożywanej na surowo roślinie bez trudu da się wyczuć trawiasty aromat, dlatego zazwyczaj blanszuje się ją, a następnie przelewa zimną wodą i dodaje do różnych potraw. Zblanszowany soliród można bezpośrednio dodawać do dań, na przykład do sałatek albo dodatkowo dusić lub podsmażać. Soliród doskonale nadaje się jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności potraw rybnych.
- Jednym z najprostszych sposobów przygotowania solirodu jest zblanszowanie go i polanie odrobiną rozpuszczonego masła, octu oraz posypanie pieprzem. Roślinę można również krótko podsmażyć z dodatkiem drobno pokrojonego boczku albo posiekanego czosnku. Tak przygotowany soliród będzie świetnym urozmaiceniem dań rybnych albo zawierających owoce morza. Roślinę można również dodawać do zup, na przykład zupy rybnej albo risotta z owocami morza.
- Oprócz walorów smakowych roślina ta ma wiele cennych składników odżywczych. Zawiera on m.in. sporo wapnia, fosforu, jodu oraz magnezu, jest też źródłem witamin - A, C, E oraz beta-karotenu. Do tego jest rośliną niskokaloryczną.
- Najwięcej wartościowych składników zawartych jest w surowym solirodzie, niestety w trakcie obróbki termicznej traci on część swoich prozdrowotnych właściwości. Roślina dobrze znosi przechowywanie w lodówce - zamknięta w pojemniku może leżeć w lodówce nawet przez 2 tygodnie, jednak w trakcie przechowywania jej smak staje się mniej intensywny. Po zblanszowaniu soliród można zamrażać.
Komentarze
Prześlij komentarz