nasiona konopi

  • Nasiona konopi najczęściej kojarzą się z nasionami kupowanymi w celu nielegalnej hodowli marihuany. Nasiona konopne, które można kupić w sklepach, nie są nasionami marihuany. Wyróżnia się bowiem 2 rodzaje konopi: konopie siewne (Cannabis sativa) - czyli konopie przemysłowe, które mogą być uprawiane w krajach Unii Europejskiej oraz konopie indyjskie (Cannabis indica) - czyli marihuanę. 
  • Nasiona konopi siewnych znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
  • Nasiona konopi siewnych wyróżnia idealny dla człowieka stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (3:1), których organizm nie potrafi syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Stosunek ten jest bardzo ważny, ponieważ kwasy omega-6 mają działanie prozapalne, zaś omega-3 przeciwzapalne, tj. zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 zwiększa skłonność do powstawania stanów zapalnych w organizmie, co sprzyja m.in. zapaleniu stawów, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu. 
  • Nasiona konopi siewnej są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Oprócz tego nasiona konopi to źródło wysokiej jakości białka. 
  • Nasiona konopi są dostępne w formie ziaren łuskanych i niełuskanych oraz nasion mielonych. Nasiona niełuskane zawierają znacznie większą ilość błonnika pokarmowego i węglowodanów w porównaniu do łuskanych, zaś nasiona łuskane cechuje znacznie większa zawartość białka i tłuszczów w porównaniu do niełuskanych. Nasiona konopi stanowią cenny dodatek do potraw. Można ich używać jako dodatek do pieczywa własnej produkcji, produktów mącznych, sałatek, koktajli owocowych, płatków śniadaniowych, musli lub traktować jako przekąskę.
  • Z nasion konopi siewnej otrzymuje się także w procesie tłoczenia olej konopny o ciemnym zabarwieniu i charakterystycznym orzechowym zapachu. Olej konopny stosowany jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii (to m.in. składnik kremów, olejków do masażu, balsamów czy płynów do kąpieli).
  • Olej, podobnie jak nasiona konopi, zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 oraz optymalny stosunek tych kwasów (3:1). Prócz tego olej konopny to skarbnica witamin A, E oraz składników mineralnych: magnezu, wapnia i cynku. Zmniejsza ryzyko zawałów i udarów, przyspiesza regenerację błon śluzowych, jest polecany w łuszczycy i atopowym zapaleniu skóry, nadciśnieniu.
  • Olej konopny należy stosować na zimno (pod wpływem temperatury kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu) jako dodatek do sałatek, kasz czy chleba.

Komentarze

Popularne posty