jaja gęsie
Podobnie jak jaja kacze, charakteryzują się wyrazistym, oleistym smakiem, który nie każdemu może przypaść do gustu, ale jednocześnie stanowią za to doskonałą alternatywę jaj kurzych w pieczeniu ciast, ponieważ wypieki z nich są dużo bardziej puszyste.
właściwości i zastosowanie:
- są znacznie większe od jaj kurzych, a także cechują się twardszą skorupką, dlatego też nieco trudniej ją rozbić
- charakteryzują się nietypowym, bardzo wyrazistym smakiem i zapachem
- mają one bardziej zwięzłą konsystencję, która pod wpływem zbyt długiego gotowania może stać się twarda
- jaja gęsie charakteryzują się zawartością cennych witamin oraz składników mineralnych, przede wszystkim zawierają dużą ilość witamin z grupy B, a także A, D,E oraz K
- to także źródło beta-karotenu oraz kwasu foliowego
- ponadto stanowią cenne źródło potasu, wapnia oraz fosforu, ale też sodu, magnezu i żelaza
- zawierają również dwukrotnie więcej cholesterolu, wobec czego osoby cierpiące na otyłość oraz walczące z nadwagą, powinny ograniczać je w swojej diecie
- doskonale sprawdzają się jako składnik ciast, ponieważ po upieczeniu, ich smak staje się neutralny
Komentarze
Prześlij komentarz