soylent
Soylent to substytut pożywienia w postaci proszku, ale uwaga! - nie ma on nic wspólnego z popularnymi zupkami w proszku, czy innym tego typu jedzeniem, często bogatym w w konserwanty, glutaminian sodu, sól i inne niezdrowe substancje. Soylent zawiera tylko składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Podstawą Soylentu są białko ryżowe, tłuszcz pochodzący z oliwy z oliwek oraz maltodekstryna, która jest otrzymana ze skrobi różnego pochodzenia (np. ziemniaczanej, kukurydzianej, tapiokowej, ryżowej, owsianej, czy grochu). Poza tym na Soylent składają się witaminy i składniki mineralne.
Wbrew temu, co może sugerować nazwa, Soylent nie zawiera soi. Nazwa substytutu pożywienia pochodzi od tytułu filmu "Soylent Green", w którym fikcyjna firma Soylent stwarza nowe jedzenie - zieloną pożywkę.
Przygotowanie jest proste: wystarczy wsypać 1 płaską miarkę (około 65 g) Soylentu do szklanki, zalać 200 ml wody i mieszać dokładnie przez 30 sekund, do uzyskania gładkiej masy. Następnie Soylent należy odstawić na 5-10 minut. Produkt należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.
148 g Soylentu pokrywa 33% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, C, D, E, witaminy z grupy B oraz na magnez, cynk, selen, a także 15% dziennego zapotrzebowania na potas, 40% na żelazo, 57 % na jod i 37% na witaminę K.
Komentarze
Prześlij komentarz