kapusta pak choi
Kapusta pak choi, zwana inaczej kapustą chińską, jest popularną w Azji odmianą kapusty. Jej oryginalna nazwa brzmi bai cai - biała kapusta. W Europie funkcjonuje kilka nazw tego warzywa: pak choi, bok choi, bok choy, pok choi, buk choi. Chińczycy uprawiają ją od niemal 1,5 tysiąca lat.
Ten rodzaj kapusty wyróżnia się spośród pozostałych gatunków podłużnymi, luźno osadzonymi liśćmi. Większa część wydłużonego liścia jest intensywnie zielona, natomiast końcówka łodygi jest biała. Całe liście zarówno ich zielona jak i biała część są jadalne. Im mniejsza głowa, tym delikatniejszy smak.
właściwości i zastosowanie:
- to bogate źródło witamin A, C, K, z grupy B, ale też fitoskładników: flawonoidów i kwasów fenolowych, żelaza, miedzi, magnezu, cynku, potasu, wapnia, manganu oraz kwasów tłuszczowych omega-3
- ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
- idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, dań mięsnych oraz owoców morza, zaś białą część liści można wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego
- w domu najlepiej trzymać kapustę pak choi w lodówce, w szczelnie zamkniętym i opróżnionym z powietrza woreczku strunowym albo pojemniku na żywność (w ten sposób przechowywana nadaje się do spożycia przez tydzień)
Komentarze
Prześlij komentarz