piperyna

     Piperyna to składnik pieprzu, nadający mu ostry, piekący smak. Oprócz tego posiada liczne właściwości lecznicze. Najbardziej jest znana jako środek na odchudzanie, jednak z badań wynika, że piperyna ma także właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające - działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco, a także pobudza do szybszego pozbywania się produktów przemiany materii. Ponadto może uchronić przez alzheimerem i pomóc w namnażaniu komórek barwnikowych skóry u osób cierpiących na bielactwo. 

    Piperyna ma właściwości antybakteryjne. Wykazano, że ekstrakty z pieprzu czarnego zwalczają m.in. gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), a także bakterie, takie jak Klebsiella  aerogenes, Chromobacterium violaceum czy Bacillus sphaericus. Poza tym piperyna działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

    Zawartość piperyny zależy od rodzaju pieprzu. Najwięcej można jej znaleźć w pieprzu czarnym. Na drugim miejscu pod względem zawartości piperyny znajduje się pieprz biały, a dalej zielony i kolorowy.

    Zalecane spożycie piperyny to 5-10 mg 1-2 razy dziennie przez 3 miesiące. Po 2-miesięcznej przerwie można powtórzyć kurację. Uwaga! Średnia zawartość piperyny w czarnym pieprzu wynosi jedynie około 6 %, dlatego jego nadmierne spożywanie jest bezsensowne i może przynieść działania niepożądane w postaci podrażnionego układu pokarmowego. 

Komentarze

Popularne posty