roszponka
Roszponka to roślina podobna do sałaty o małych liściach. I chociaż botanicznie nie należy do rodziny sałat, tylko do roślin kozłkowatych, to powszechnie jest uznawana za sałatę. Jej właściwości lecznice są znane od setek lat. Zapiski na jej temat można znaleźć w zielniku brytyjskiego botanika Johna Gerarda z 1597 roku. W XVII do powstania prawdziwej „mody” na to warzywo przyczynił się podobno Jean-Baptiste de La Quintinie, królewski ogrodnik króla Ludwika XIV.
Roszpunka stała się znana także dzięki baśni braci Grimm. W ich opowieści Roszpunka to córka kobiety, która będąc w ciąży zapragnęła zjeść sałatę roszpunkę. Jednak rosła ona w ogrodzie czarownicy. Na prośbę ciężarnej żony mąż zerwał kilka listków, co miało poważne konsekwencje. Wiedźma zabrała ich dopiero co narodzoną córkę, nadała jej imię Roszpunka i uwięziła ją w wierzy, do której można się było dostać tylko po długich włosach dziewczynki.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera od 3 do 4 razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna
- ma niski indeks glikemiczny i mogą po nią sięgać cukrzycy
- wspiera pracę układu pokarmowego
- w medycynie naturalnej sok z roszponki stosuje się w nieżytach i wrzodach żołądka oraz dwunastnicy
- pomaga przy zaparciach
- w ziołolecznictwie stosuje się ją, aby poradzić sobie z wiosennym przesileniem
- wykazuje działanie uspokajające
- jest zalecana w diecie chorych na dnę moczanową
- jej liście są zbierane w okresie od marca do kwietnia oraz późną jesienią
Współczesna fitoterapia poleca roszponkę w celu oczyszczania krwi z toksyn i innych niepożądanych substancji, a także w celu odkwaszenia organizmu. W tym celu można przyrządzić oczyszczający napar z roszponką. W tym celu należy przygotować 1 szklankę zielonych liści jarmużu, szpinaku, rukoli, roszponki, liści buraka, natki pietruszki i pokrzywy. Zioła zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz