mascarpone

    Mascarpone to włoski ser twarogowy, charakteryzujący się kremowym, słodkim smakiem. Otrzymuje się go ze śmietanki uzyskanej w procesie odwirowania świeżego krowiego mleka. Otrzymaną w ten sposób śmietankę umieszcza się w kadziach ze stali nierdzewnej i podgrzewa się do temperatury 85-90 st. C, stale mieszając, a następnie dodaje się do śmietanki substancje koagulujące (kwasek cytrynowy albo sok z cytryny), których zadaniem jest zakwaszenie środowiska i doprowadzenie do wytworzenia małych skrzepów, łączących się w miarę postępu procesu w gęsty koagulat. Ostatnim etapem produkcji jest odsączenie z koagulatu serwatki z wykorzystaniem filtracji albo separacji mechanicznej i powstanie sera. Do wytworzenia sera nie używa się zarówno podpuszczki, jak i kultury starterowej.

właściwości:

- to produkt wysokokaloryczny, bogaty w tłuszcze, głównie w kwasy tłuszczowe nasycone
- zawiera duże ilości cholesterolu
- jest źródłem wapnia, ale zawartość tego składnika mineralnego jest niższa niż w serach twardych
- jest też źródłem witaminy A

zastosowanie:

- znajduje szerokie zastosowanie w kuchni
- najczęściej jest używany jako dodatek do ciast i deserów
- stanowi główny składnik słynnego włoskiego deseru, czyli tiramisu
- świetnie sprawdzi się też jako dodatek do tart, serników i jako farsz do naleśników
- można go podawać ze świeżymi owocami oraz granolą, jak również do bitej śmietany (poprawi jej trwałość)

    Mascarpone szybko ulega zepsuciu, dlatego należy go spożyć bezpośrednio po otwarciu.

Komentarze

Popularne posty