cydr jabłkowy / gruszkowy

     Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Może być musujący, niemusujący, gazowany - czyli saturowany dwutlenkiem węgla. To tradycyjny trunek produkowany w Anglii. Do dziś w Kornwalii dostępna jest dla turystów trasa kolejowa połączona z degustacją cydru na szlaku. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Warto wiedzieć, że w większości krajów cydr jest oznaczony jako napój alkoholowy. Wyjątkiem są tylko Stany Zjednoczone, gdzie cydr jest zwykłym napojem, takim lekko przerobionym sokiem jabłkowym. Cydr w formie trunku określa się tam mianem mocnego cydru.

    Cydr jest napojem wykazującym silne działanie antyoksydacyjne, jednak to wciąż napój alkoholowy, a alkohol w nadmiarze szkodzi, także nie należy przesadzać z ilością wypitego cydru.

    Czym się różni cydr od wina jabłkowego?  Zawartością alkoholu. W cydrze to 2-7%, a w winie 9-18%. Do tego w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją. 

A to przepis na domowy cydr:

składniki: 15 kg jabłek, drożdże specjalistyczne, pożywka dla drożdży

wykonanie:

- najważniejszy jest dobór odpowiednich jabłek (najlepszy cydr jest otrzymywany z 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich)

- jabłka kroimy, ale nie obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce

- sok przelewamy do balonu, w którym tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy drożdże i pożywkę

- fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. C

- po około 2 tygodniach zlewamy go znad osadu soku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie

- po tym okresie przelewamy cydr do butelek, nie musi dłużej leżakować, jest gotowy do spożycia




    Cydr gruszkowy jest napojem, który zyskuje coraz większą popularność. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie gruszkom i temu, że nie jest produkowany z użyciem cukru, jednak jego właściwości zdrowotne zauważymy tylko wtedy, kiedy będziemy go spożywać okazjonalnie. 

przepis:

na 6 litrów cydru potrzeba 10 kg słodkich gruszek, 4 cytryny albo 2 kwaśne jabłka

przygotowanie:

- dokładnie umyj gruszki i pokrój na ćwiartki usuwając uprzednio gniazda nasienne

- gruszki odstaw na 12 godzin

- wyciśnij z nich sok, najlepiej za pomocą sokowirówki i dodaj sok z cytryn albo jabłek

- otrzymany sok przelej do dużej butli na około 3/4 wysokości, dokładnie zamknij przy użyciu rurki fermentacyjnej

- po tygodniu przefiltruj płyn (trzeba oddzielić osad)

- po miesiącu cydr jest gotowy, teraz można go rozlać do butelek i szczelnie zamknąć

Komentarze

Popularne posty