cydr jabłkowy / gruszkowy
Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Może być musujący, niemusujący, gazowany - czyli saturowany dwutlenkiem węgla. To tradycyjny trunek produkowany w Anglii. Do dziś w Kornwalii dostępna jest dla turystów trasa kolejowa połączona z degustacją cydru na szlaku. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Warto wiedzieć, że w większości krajów cydr jest oznaczony jako napój alkoholowy. Wyjątkiem są tylko Stany Zjednoczone, gdzie cydr jest zwykłym napojem, takim lekko przerobionym sokiem jabłkowym. Cydr w formie trunku określa się tam mianem mocnego cydru.
Cydr jest napojem wykazującym silne działanie antyoksydacyjne, jednak to wciąż napój alkoholowy, a alkohol w nadmiarze szkodzi, także nie należy przesadzać z ilością wypitego cydru.
Czym się różni cydr od wina jabłkowego? Zawartością alkoholu. W cydrze to 2-7%, a w winie 9-18%. Do tego w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.
A to przepis na domowy cydr:
składniki: 15 kg jabłek, drożdże specjalistyczne, pożywka dla drożdży
wykonanie:
- najważniejszy jest dobór odpowiednich jabłek (najlepszy cydr jest otrzymywany z 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich)
- jabłka kroimy, ale nie obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce
- sok przelewamy do balonu, w którym tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy drożdże i pożywkę
- fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. C
- po około 2 tygodniach zlewamy go znad osadu soku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie
- po tym okresie przelewamy cydr do butelek, nie musi dłużej leżakować, jest gotowy do spożycia
Cydr gruszkowy jest napojem, który zyskuje coraz większą popularność. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie gruszkom i temu, że nie jest produkowany z użyciem cukru, jednak jego właściwości zdrowotne zauważymy tylko wtedy, kiedy będziemy go spożywać okazjonalnie.
przepis:
na 6 litrów cydru potrzeba 10 kg słodkich gruszek, 4 cytryny albo 2 kwaśne jabłka
przygotowanie:
- dokładnie umyj gruszki i pokrój na ćwiartki usuwając uprzednio gniazda nasienne
- gruszki odstaw na 12 godzin
- wyciśnij z nich sok, najlepiej za pomocą sokowirówki i dodaj sok z cytryn albo jabłek
- otrzymany sok przelej do dużej butli na około 3/4 wysokości, dokładnie zamknij przy użyciu rurki fermentacyjnej
- po tygodniu przefiltruj płyn (trzeba oddzielić osad)
- po miesiącu cydr jest gotowy, teraz można go rozlać do butelek i szczelnie zamknąć
Komentarze
Prześlij komentarz