czosnek
Czosnek pospolity należy do rodziny amarylkowatych i jest bardzo rozpowszechniony na świecie. Rośnie prawie we wszystkich strefach klimatycznych, choć ze względu na glebę upodobał sobie Hiszpanię, Turcję, Egipt czy Indie. Istnieje około 260 gatunków tej rośliny.
- zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, A), liczne sole mineralne (m.in. potas, wapń, magnez) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel), jak również olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu
- najzdrowszy jest czosnek surowy
- bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza
- ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniża gorączkę i udrażnia drogi oddechowe
- ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny
- działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu
- zaś zmniejsza zmiany miażdżycowe
- regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi
- bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego
- bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego jak owsiki, glisty czy nawet tasiemce (przypadku podejrzenia o taką przypadłość należy przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem)
- zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny
- regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego
- zwalcza wolne rodniki, ale też i hamuje powstawanie nowych
właściwości i zastosowanie:
- zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, A), liczne sole mineralne (m.in. potas, wapń, magnez) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel), jak również olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu
- najzdrowszy jest czosnek surowy
- bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza
- ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniża gorączkę i udrażnia drogi oddechowe
- ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny
- działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu
- zaś zmniejsza zmiany miażdżycowe
- regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi
- bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego
- bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego jak owsiki, glisty czy nawet tasiemce (przypadku podejrzenia o taką przypadłość należy przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem)
- zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny
- regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego
- zwalcza wolne rodniki, ale też i hamuje powstawanie nowych
Komentarze
Prześlij komentarz