olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni ma charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ponadto wyróżnia się ciemnozielonym kolorem, przez co jest jednym z najciemniejszych olejów. Wszystko przez zawartość barwników chlorofilowych, która jest w nim ponad sześć razy większa niż karotenoidowych. Wytwarza się go z pestek dyni, które najpierw są suszone, a następnie mielone, mieszane ze słoną wodą i prażone. Ostatnim etapem jest wytłaczanie oleju na zimno.
Oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, białego sera, ugotowanych jajek,jak również sałatek, surówek czy do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami. Można nim wzbogacić choćby smak lodów waniliowych albo sernika (w Austrii dodaje się go słynnego sernika wiedeńskiego).
Olej z pestek dyni należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 st. C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej może być przechowywany nawet do 3 miesięcy. Przechowywany w lodówce olej może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.
- w 18,8% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, resztę zaś stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, na które w 33,4% składają się kwasy jednonienasycone, a w 47,8% kwasy wielonienasycone
- zawiera witaminy A, D, E oraz te z grupy B, a także cynk, selen i potas
- współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju z pestek dyni na pasożyty układu pokarmowego
- wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne
- pomaga uporać się z bliznami, w tym z rozstępami
- korzystnie wpływa na włosy
Oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, białego sera, ugotowanych jajek,jak również sałatek, surówek czy do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami. Można nim wzbogacić choćby smak lodów waniliowych albo sernika (w Austrii dodaje się go słynnego sernika wiedeńskiego).
Olej z pestek dyni należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 st. C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej może być przechowywany nawet do 3 miesięcy. Przechowywany w lodówce olej może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.
właściwości i zastosowanie:
- w 18,8% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, resztę zaś stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, na które w 33,4% składają się kwasy jednonienasycone, a w 47,8% kwasy wielonienasycone
- zawiera witaminy A, D, E oraz te z grupy B, a także cynk, selen i potas
- współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju z pestek dyni na pasożyty układu pokarmowego
- wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne
- pomaga uporać się z bliznami, w tym z rozstępami
- korzystnie wpływa na włosy
Komentarze
Prześlij komentarz