mąka ryżowa

   Mąka ryżowa powstaje z ryżu białego lub brązowego przez drobne zmielenie ziaren ryżu. Kolor mąki ryżowej różni się w zależności od rodzaju ryżu użytego do jej produkcji. To popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa, jednak przy jej zakupie na wszelki wypadek warto zwrócić uwagę, czy jest to produkt bezglutenowy, ponieważ w trakcie procesu produkcji mogło dojść do jej zanieczyszczenia. Warto wiedzieć, że mąka ryżowa otrzymywana z ryżu brązowego zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż mąka ryżowa otrzymywana z ryżu białego.

właściwości i zastosowanie:

- to dobre źródło witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B6) oraz magnezu, cynku i żelaza
- jest bogata w błonnik pokarmowy, a przy tym ma mało tłuszczu
- może być zastępnikiem innych mąk
- wspomaga metabolizm i zwiększa uczucie sytości
- ma właściwości przeciwnowotworowe
- poprawia stężenie cukru we krwi
- poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego
- obniża poziomu cholesterolu we krwi
- jest niezwykle popularna w krajach azjatyckich, gdzie jest używana do wyrobu pieczywa, makaronu i słodyczy
- w krajach zachodnich jest głównie wykorzystywana do produkcji ciast, chipsów, krakersów, płatków śniadaniowych, jako zagęstnik do zup, sosów i kremów
- wykazuje również właściwości pielęgnacyjne: działa korzystnie na skórę, poprawiając kondycję i wygląd skóry, opóźniając pojawienie się zmarszczek (do tego celu wykorzystuje się maseczki do stosowania zewnętrznego, przygotowane z 1 łyżeczki mąki ryżowej połączonej z 2 łyżkami jogurtu)


Komentarze

Popularne posty