koper włoski (fenkuł)

   Koper włoski, czyli fenkuł, już dawno znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. W starożytnej Grecji oraz Rzymie stosowano go przeciw kolkom, bólom głowy i w chorobach skóry. Podobno gladiatorzy tuż przed walką nacierali swoje mięśnie wyciągiem z nasion kopru, gdyż wierzyli w ich wzmacniające właściwości. 

właściwości i zastosowanie:

- herbatkę z owoców kopru włoskiego stosuje się na wzdęcia
- owoce kopru stosuje się przy zaburzeniach trawienia i przy braku apetyru
- fenkuł jest stosowany jako środek wykrztuśny
- zwalcza drobnoustroje
- sprawdza się przy zapaleniach jamy ustnej i w aftach
- to dobry środek w walce z przeziębieniem
- sprawdza się przy bólach brzucha 
- w ziołolecznictwie olejek eteryczny z kopru włoskiego stosuje się zewnętrznie, gdyż działa zarówno przeciwpasożytniczo na świerzbowce oraz wszy, jak i bakteriobójczo
- w kuchni zastosowanie znalazły bulwy kopru włoskiego
- koper można jeść na surowo

Uwaga!
   Przetworów z owocu kopru włoskiego jak na przykład herbatek, nie należy stosować systematycznie dłużej niż 2 tygodnie. Z kolei większe dawki oleju koprowego podane doustnie wywołują odurzenie, drgawki kloniczne, podrażnienie błon śluzowych żołądka i jelit oraz przekrwienie płuc i mózgu.

Komentarze

Popularne posty