ziemia okrzemkowa

   Ziemia okrzemkowa (diatomit) jest rodzajem miękkiej skały zbudowanej głównie z krzemu. Jest biała lub żółtawa, porowata, lekka i pylasta, a wygląda pod mikroskopem jak cylindryczne rurki z licznymi porami. Ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle, np. jako materiał filtrujący w produkcji spożywczej, bakteriobójczy, absorbujący, odwadniający, ogniotrwały, czy izolacyjny. Znajduje się w wielu proszkach, sprayach, pyłach, filtrach wody, kosmetykach, środkach ochrony roślin, jak również w żywności dla ludzi i zwierząt. 
   Posiada też właściwości lecznicze. Działa jak naturalny środek oczyszczający. Wykazuje zdolność zabijania pasożytów i wirusów, które w organizmie wywołują stany chorobowe. Pomaga w oczyszczaniu przewodu pokarmowego, redukuje przykry zapach z ust, zwiększa aktywność wątroby i przyspiesza oczyszczanie krwi, a także korzystnie wpływa na kości i tkankę łączną oraz chroni przed osteoporozą. Ponadto diatomit ma zdolność wiązania metali ciężkich.
   Ziemia okrzemkowa występuje w dwóch odmianach, tj. przeznaczonej do kontaktu z żywnością i nieprzeznaczonej do kontaktu z żywnością, stosowaną w przemyśle innym niż spożywczy.
   Co bardzo ważne, nie jest w żaden sposób trująca. Insekty i pasożyty nie muszą jej zjadać, by była dla nich zabójcza. Diatomit sprawia, że z ich egzoszkieletu wyciągane są lipidy, przez co wysychają, a w konsekwencji giną.
   W związku z tym, że krzem - czyli główny składnik ziemi okrzemkowej - jest bardzo powszechnym składnikiem gleb i skał, diatomit jest obojętny dla środowiska, nie wpływa na stan wód, gleb i powietrza. Nie jest też szkodliwy dla zwierząt, ptaków i ryb.


Komentarze

Popularne posty