jałowiec
Jałowiec jest długowiecznym krzewem, które rośnie powoli i często ma ponad 100 lat. Lubi słabe, piaszczyste, wręcz jałowe gleby i ma wyjątkowo aromatyczne owoce, tak zwane szyszkojagody. Dojrzewają 2 lat - w pierwszym roku są jeszcze zielone, w końcu jasnoniebieskie albo nieco fiołkowe. W drugim roku, dojrzewając, zabarwiają się na granatowo. Na krzewie znajdują się jednocześnie owoce dojrzałe dwuletnie i zielone jednoroczne.
W pełni dojrzałe owoce mają barwę ciemnofioletową, prawie czarną, i pokryte są niebieskawym nalotem. Zbiera się je późną jesienią, najlepiej dopiero po pierwszych przymrozkach i powoli suszy w temperaturze nie wyższej niż 40°C. Trzeba przy tym uważać, aby ich nie przesuszyć. Ususzone owoce mają silny, balsamiczny zapach i słodki, lekko żywiczny smak. Najlepiej przechowywać je w papierowej torebce albo lekko uchylonym pojemniku, aby nie zapleśniały.
właściwości i zastosowanie:
- do celów zielarskich wykorzystuje się owoce jałowca (mają one wyjątkowo dużą ilość olejku lotnego (do 2 %) zawierającego liczne terpeny, a także garbniki, związki żywiczne, gorycze, cenne glikozydy flawonowe, cukry, sole mineralne)
- jałowiec jest cenioną przyprawą
- przetwory z jagód jałowca stosowane wewnętrznie wykazują działanie moczopędne, bakteriobójcze i odkażające, pobudzają wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, a także pomagają przy niewydolności wątroby, zaburzeniach trawiennych, w stanach zapalnych dróg moczowych, nadmiernej fermentacji jelitowej; stosowane zewnętrznie - w postaci naparów i mazideł - stosuje się je w nerwobólach, gośćcu, zapaleniu korzonków nerwowych
- owoce jałowca mogą działać drażniąco na żołądek i nerki, dlatego należy je stosować w niewielkich ilościach i tak: żuć można nie więcej niż 3-4 owoce w ciągu dnia, zaś olejek wolno stosować wyłącznie zewnętrznie; napary i wyciągi z owoców jałowca są przeciwwskazane w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego, ciężkich chorobach nerek i wątroby
- wyciąg z jałowca działa drażniąco na skórę, powodując jej przekrwienie i silne rozgrzanie, dlatego tę właściwość można wykorzystać w leczeniu bólów reumatycznych czy też zapalenia korzonków nerwowych
Komentarze
Prześlij komentarz