pszenica
Pszenica jest rośliną znaną już w starożytności. Mało kto wie, że wśród 30 gatunków pieczywa, jakie wyrabiano w Egipcie za czasów Ramzesa III (XII wiek p.n.e.), właśnie największym uznaniem cieszyły się delikatne wypieki z mąki pszennej. Bez pszenicy nie byłoby francuskiej bagietki, meksykańskiej tortilli, arabskiego kuskusa czy żydowskiej macy.
Najczęściej miele się pszenicę na mąkę, z której wypieka się pieczywo (białe i ciemne) oraz rozmaite ciasta. Z mąki pszennej robi się zarówno makarony, jak i kluski, czy pierogi, a także naleśniki, zaś odsiewając grubsze kaszki przy produkcji mąki, otrzymuje się kaszę mannę. W zależności od gatunku pszenicy może być biała lub jasnokremowa.
- ziarno pszenicy to źródło węglowodanów
- produkty pszenne zawierają białko, witaminy z grupy B, C, E, trochę tłuszczu, mają też żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk
- produkty z pełnego ziarna mają większą wartość odżywczą niż drobne kasze i biała mąka
- produkty pełnoziarniste są zdrowsze, ale trudniej strawne
Najczęściej miele się pszenicę na mąkę, z której wypieka się pieczywo (białe i ciemne) oraz rozmaite ciasta. Z mąki pszennej robi się zarówno makarony, jak i kluski, czy pierogi, a także naleśniki, zaś odsiewając grubsze kaszki przy produkcji mąki, otrzymuje się kaszę mannę. W zależności od gatunku pszenicy może być biała lub jasnokremowa.
właściwości:
- ziarno pszenicy to źródło węglowodanów
- produkty pszenne zawierają białko, witaminy z grupy B, C, E, trochę tłuszczu, mają też żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk
- produkty z pełnego ziarna mają większą wartość odżywczą niż drobne kasze i biała mąka
- produkty pełnoziarniste są zdrowsze, ale trudniej strawne
Komentarze
Prześlij komentarz