melasa
Melasa to gęsty, brązowy syrop powstający w wyniku rafinacji cukru, z którego dalsze pozyskiwanie sacharozy jest już nieopłacalne.
Sacharoza z buraków cukrowych albo soku trzcinowego jest krystalizowana w procesie produkcji, zaś melasa to syrop pozostały po wykrystalizowaniu cukru. Kryształki sacharozy oddziela się od melasy z użyciem wirówek, w których produkty ulegają rozdzieleniu z powodu różnicy gęstości. A ponieważ melasa jest wielokrotnie oddzielana od kryształków cukru podczas procesu produkcyjnego, dlatego otrzymuje się kilka różnych rodzajów syropu. Im więcej krystalizacji i wirowania przeprowadzono, tym melasa jest ciemniejsza, zaś końcowy produkt - czyli czarna melasa - jest bardzo gęsty i lepki, o najniższej zawartości cukru, a także bogaty w składniki mineralne.
- melasę buraczaną (z buraków cukrowych)
- melasę trzcinową (z trzciny cukrowej)
- melasę karobową (z mączki chleba świętojańskiego)
Melasa występuje w kilku wariantach różniących się kolorem - od jasnobrązowego do czarnego, zawartością cukru i składników mineralnych. Najjaśniejsza jest najbardziej słodka i przejrzysta, a najciemniejsza (tzw czarna melasa) - najmniej słodka, jednak zawiera najwięcej składników mineralnych.
- jest pozbawiona tłuszczu i błonnika
- nie zawiera cholesterolu
- można w niej znaleźć witaminy z grupy B, a w największej ilości witaminę B6
- zawiera sole mineralne i przeciwutleniacze, a także antyoksydanty
Sacharoza z buraków cukrowych albo soku trzcinowego jest krystalizowana w procesie produkcji, zaś melasa to syrop pozostały po wykrystalizowaniu cukru. Kryształki sacharozy oddziela się od melasy z użyciem wirówek, w których produkty ulegają rozdzieleniu z powodu różnicy gęstości. A ponieważ melasa jest wielokrotnie oddzielana od kryształków cukru podczas procesu produkcyjnego, dlatego otrzymuje się kilka różnych rodzajów syropu. Im więcej krystalizacji i wirowania przeprowadzono, tym melasa jest ciemniejsza, zaś końcowy produkt - czyli czarna melasa - jest bardzo gęsty i lepki, o najniższej zawartości cukru, a także bogaty w składniki mineralne.
W zależności od surowca, z którego melasa jest wytwarzana, wyróżniamy:
- melasę buraczaną (z buraków cukrowych)
- melasę trzcinową (z trzciny cukrowej)
- melasę karobową (z mączki chleba świętojańskiego)
Melasa występuje w kilku wariantach różniących się kolorem - od jasnobrązowego do czarnego, zawartością cukru i składników mineralnych. Najjaśniejsza jest najbardziej słodka i przejrzysta, a najciemniejsza (tzw czarna melasa) - najmniej słodka, jednak zawiera najwięcej składników mineralnych.
właściwości:
- jest pozbawiona tłuszczu i błonnika
- nie zawiera cholesterolu
- można w niej znaleźć witaminy z grupy B, a w największej ilości witaminę B6
- zawiera sole mineralne i przeciwutleniacze, a także antyoksydanty
Komentarze
Prześlij komentarz