papryka

   Należy do rodziny psiankowatych i jest bliską krewną bakłażanów oraz pomidorów. Najprawdopodobniej pochodzi z Kolumbii, a do Europy trafiła pod koniec XV wieku, choć początkowo była uważana w wielu krajach za roślinę ozdobną i niejadalną. Największą karierę zrobiła na Węgrzech, gdzie praktycznie od zaraz stała się podstawą tutejszej kuchni.
   W latach 30. ubiegłego wieku węgierski biochemik, Albert Szent-Gyorgyi, wyizolował z papryki kwas askorbinowy, za co w 1937 roku otrzymał Nobla w dziedzinie medycyny.


papryka czerwona:
- zawiera duże ilości witaminy A, a ponadto witaminę C i rutynę
- działa korzystnie na wzrok oraz skórę


papryka zielona:
- jest bogata w witaminę B12
- zawiera również sporo witaminy E


papryka żółta:
- jest bogatym źródłem witaminy E, jak również luteiny
- pozytywnie wpływa na wzrok
- pomaga zachować młodość

Komentarze

Popularne posty