chryzantema jadalna
Chryzantema jadalna - inaczej złocień wieńcowy - jest gatunkiem jednorocznej rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Osiąga wysokość około 1 m. Kwiaty mogą przybierać barwę od jasnożółtej do ciemnożółtej, a ich średnica wynosi mniej więcej 5 cm. Najbardziej charakterystyczne są liście, mające gorzkawy smak - w krajach Bliskiego Wschodu są często używane jako składnik sałatek oraz sushi.
właściwości i zastosowanie:
- to bogate źródło wielu witamin (z grupy B, C, beta-karoten) i minerałów (jak np. potas, żelazo), a także przeciwutleniaczy i związków biochemicznych
- ziele chryzantemy jadalnej jest zalecane w stanach zapalnych, przeziębieniach, gorączce, zaparciach oraz bólach głowy; jest też pomocne w leczeniu arteriosklerozy, skutecznie chroni przed kamieniami nerkowymi
- w krajach Bliskiego Wschodu cieszy się dużym powodzeniem ze względu na walory smakowe (dzięki gorzkiemu posmakowi często jest stosowana do sałatek jako zamiennik rukoli)
- w kuchni wykorzystuje się młode pędy rośliny
- w robi się z niej sushi i pikle, smaży się ją w woku, dodaje do zupy
- suszone kwiaty tej rośliny zalewane wrzątkiem służą jako herbaty ziołowe
Chryzantema jadalna zawiera składnik o nazwie pyrethrin (to środek owadobójczy, atakujący system nerwowy owadów), który spożywany w większych dawkach może być potencjalnie szkodliwy. U niektórych osób (a zwłaszcza uczulonych na mniszek lekarski, stokrotkę czy słonecznik) roślina ta może także wywołać reakcje alergiczne. Uważać też na nią powinni wszyscy zażywający leki obniżające ciśnienie tętnicze.
Komentarze
Prześlij komentarz