aronia
Aronia pochodzi z Ameryki Północnej i należy do tej samej rodziny co jarzębina. Do Europy sprowadził ją Miczurin, słynny rosyjski sadownik, hodowca rozmaitych nowych gatunków roślin.
- zawiera dużo witaminy P, a także witaminy C, PP, B2, B9, E
- posiada cenne mikro- i makroelementy jak jod, żelazo, wapń, miedź,mangan, bor
- działa korzystnie na naczynia krwionośne (wzmacnia je, uelastycznia, uszczelnia ściany i reguluje przepuszczalność)
- przyczynia się do obniżenia ciśnienia
- opóźnia postępowanie chorób oczu
- obniża poziom złego cholesterolu a podwyższa dobry
- owoce aronii uodparniają na promieniowanie ultrafioletowe, ale nie zastąpią kremów z filtrem
- sok z aronii sprzyja wzmacnianiu odporności
- ponieważ świeże owoce aronii są cierpkie, raczej nie jada się ich na surowo; można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin jak owoce tarniny, przez co tracą swoją cierpkość
- aronia nadaje się na sok, dżem, galaretkę czy konfiturę
właściwości i zastosowanie:
- zawiera dużo witaminy P, a także witaminy C, PP, B2, B9, E
- posiada cenne mikro- i makroelementy jak jod, żelazo, wapń, miedź,mangan, bor
- działa korzystnie na naczynia krwionośne (wzmacnia je, uelastycznia, uszczelnia ściany i reguluje przepuszczalność)
- przyczynia się do obniżenia ciśnienia
- opóźnia postępowanie chorób oczu
- obniża poziom złego cholesterolu a podwyższa dobry
- owoce aronii uodparniają na promieniowanie ultrafioletowe, ale nie zastąpią kremów z filtrem
- sok z aronii sprzyja wzmacnianiu odporności
- ponieważ świeże owoce aronii są cierpkie, raczej nie jada się ich na surowo; można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin jak owoce tarniny, przez co tracą swoją cierpkość
- aronia nadaje się na sok, dżem, galaretkę czy konfiturę
Komentarze
Prześlij komentarz