Dieta Daniela

   Dieta Daniela (inaczej post Daniela), to rodzaj kontrolowanej półgłodówki. Jest wskazana dla osób zdrowych w celach profilaktycznych, a także dla tych zmagających się z wieloma dolegliwościami, np. nadwagą albo otyłością, nadciśnieniem, alergią skórną lub pokarmową, astmą, jak również kamicą nerkową albo wrzodami żołądka.


zasady:

- maksymalnie powinna trwać 40 dni
- dzienna dawka energetyczna posiłków nie powinna przekraczać 600 kcal
- dozwolone są niskokaloryczne warzywa i owoce, które zawierają śladowe ilości białek i węglowodanów, np. buraki, cytryny, grejpfruty, jabłka, marchew, pietruszka, rzodkiew, seler
- do przyprawiania można dodawać chrzan albo świeże zioła
- uzupełnieniem diety jest niegazowana woda bogata w minerały, herbata owocowa i ziołowa oraz soki rozcieńczone wodą
- produkty, których należy unikać to: mięso, mleko, tłuszcz w każdej postaci, słodycze, kaloryczne owoce, zboża, chleb, należy też wykreślić z jadłospisu rośliny strączkowe oraz ziemniaki


przeciwwskazania:

- z diety powinny zrezygnować osoby, które zmagają się z cukrzycą (typ I), nadczynnością tarczycy, gruźlicą, niedoczynnością nadnerczy, nowotworami,  po przeszczepie narządów, ostrą porfirią, depresją, zaawansowaną niewydolnością serca, nerek i wątroby, a także dzieci przed okresem dojrzewania


Komentarze

Popularne posty