główne mikroelementy
chrom
- aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów (stąd też jego znaczenie w profilaktyce i leczeniu cukrzycy)
- niedobory chromu można uzupełnić spożywając drożdże piwne, brokuły, owoce morza i sok winogronowy
cynk
- wchodzi w skład 59% enzymów
- jest niezbędny do syntezy białek oraz kwasów nukleinowych
- przyspiesza gojenie się ran
- niedobór powoduje zaburzenia smaku oraz węchu
- jego znaczącym źródłem są drożdże piwne, ziarna zbóż, warzywa, ostrygi, ryby i jaja
fluor
- wchodzi w skład tkanki kostnej i szkliwa zębów
- jego niedobór prowadzi do próchnicy, zaś nadmiar powoduje fluorzycę zębów, brzydko zabarwiającą i osłabiającą szkliwo, skutkuje też zaburzeniami przemiany materii
- najważniejszymi źródłami fluoru są herbata, rośliny kapustne i ryby morskie
jod
- jest niezbędny dla prawidłowego działania tarczycy
- niedobór powoduje występowanie wola i niedoczynność tarczycy
- występuje w wodzie, powietrzu (zwłaszcza w okolicach nadmorskich), w glebie, jest także w rybach morskich, owocach morza i soli kamiennej
kobalt
- jest potrzebny do tworzenia witaminy B12
- w przyrodzie występuje dość powszechnie, także przypadki jego niedoboru są rzadkie
- najwięcej kobaltu zawierają buraki
mangan
- wchodzi w skład wielu enzymów, inne uaktywnia
- wpływa na przemiany tłuszczów i cholesterolu oraz hormonów płciowych, reguluje pracę układu nerwowego
- można go znaleźć w ziarnach zbóż, owocach, warzywach liściastych i herbacie
miedź
- jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek, bierze udział w tworzeniu kości
- powszechnie występuje w produktach spożywczych, najwięcej miedzi zawierają warzywa i owoce
selen
- wchodzi w skład enzymu zawartego w erytrocytach, zapobiega hemolizie krwi, a wraz z witaminą E stabilizuje błony komórkowe oraz steruje przemianami siarki w organizmie
- jako przeciwutleniacz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek
- znajduje się w orzechach, kukurydzy, zielonym groszku i soli kamiennej
Komentarze
Prześlij komentarz