boczniaki
Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych i to nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach. Tworzą grupy, układając się dachówkowato. Ich kapelusze o średnicy 5-15 cm mają kształt muszli i barwę od popielatej do ciemnoszarej.
Rosną od listopada, a jeśli zima jest łagodna, to i do lutego. Łatwiej jest jednak je kupić w sklepie.
- zawierają przyswajalne w 70% białko
- mają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych
- w odróżnieniu od innych leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne
- mają komplet witamin z grupy B, witaminę C
- obfitują w magnez, fosfor, selen, żelazo, sód, wapń, cynk i potas
- zawierają przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się (nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania)
- regularne jedzenie boczniaków obniża stężenie cholesterolu
Boczniaki można suszyć, marynować i zamrażać. Po ugotowaniu nadają się jako farsz do pierogów albo naleśników, jako składnik sałatek, czy zup. Są delikatne, dlatego trzeba je ostrożnie myć.
Rosną od listopada, a jeśli zima jest łagodna, to i do lutego. Łatwiej jest jednak je kupić w sklepie.
właściwości:
- zawierają przyswajalne w 70% białko
- mają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych
- w odróżnieniu od innych leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne
- mają komplet witamin z grupy B, witaminę C
- obfitują w magnez, fosfor, selen, żelazo, sód, wapń, cynk i potas
- zawierają przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się (nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania)
- regularne jedzenie boczniaków obniża stężenie cholesterolu
Boczniaki można suszyć, marynować i zamrażać. Po ugotowaniu nadają się jako farsz do pierogów albo naleśników, jako składnik sałatek, czy zup. Są delikatne, dlatego trzeba je ostrożnie myć.
Komentarze
Prześlij komentarz