liczi
Liczi jest rośliną egzotyczną, której właściwości odżywcze zostały docenione przez chińskich cesarzy. Uważali oni, że świeże owoce liczi dodają im sił i poprawiają nastrój. Podobno tą rośliną zachwycali się także taoistyczni mistrzowie, a nawet sam Konfucjusz.
- obniża poziom "złego" cholesterolu a podwyższa "dobry"
- zapobiega tworzeniu się miażdżycy
- zawiera duże ilości potasu
- reguluje ciśnienie krwi i pracę serca
- jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej więcej niż choćby cytryna, czy pomarańcza)
- wzmacnia organizm
- owoce można dodawać do deserów, sałatek, owoców morza, ryb i mięs
- można z nich przygotowywać soki i kompoty
- w Chinach natomiast się je suszy i tak zjada
Uwaga!
Owoce liczi nie dojrzewają po zerwaniu. Kiedy więc przy próbie obrania owocu skórka stwarza problemy, to znaczy, że owoc jest niedojrzały.
Liczi na drugi-trzeci dzień zaczyna się psuć, także należy je zjadać niemal natychmiast po kupieniu.
właściwości i zastosowanie:
- obniża poziom "złego" cholesterolu a podwyższa "dobry"
- zapobiega tworzeniu się miażdżycy
- zawiera duże ilości potasu
- reguluje ciśnienie krwi i pracę serca
- jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej więcej niż choćby cytryna, czy pomarańcza)
- wzmacnia organizm
- owoce można dodawać do deserów, sałatek, owoców morza, ryb i mięs
- można z nich przygotowywać soki i kompoty
- w Chinach natomiast się je suszy i tak zjada
Uwaga!
Owoce liczi nie dojrzewają po zerwaniu. Kiedy więc przy próbie obrania owocu skórka stwarza problemy, to znaczy, że owoc jest niedojrzały.
Liczi na drugi-trzeci dzień zaczyna się psuć, także należy je zjadać niemal natychmiast po kupieniu.
Komentarze
Prześlij komentarz