pitaja
Pitaja, zwana również smoczym owocem, jest owocem sukulenta pochodzącego z Ameryki Środkowej i uprawianego w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak choćby Wietnam, Filipiny czy Tajwan.
Pitaja kwitnie nocą, stąd czasem nazywa się ją Królową Nocy.
W optymalnych warunkach owocuje nawet do 6 razy w roku, jednak w przypadku zbyt dużej wilgotności przestaje kwitnąć i owocować. Owoce osiągają około 12 cm długości i wagę 150-600 gramów. I jak owoc o różowej skórce może mieć miąższ biały bądź czerwony, tak owoc o żółtej skórce biały.
- czerwona pitaja - o różowo-fioletowej skórce i białym miąższu, najczęściej znana pod nazwą smoczy owoc
- pitaja z Kostaryki - o czerwonej skórce i takim samym miąższu
- żółta pitaja - o żółtej skórce i białym miąższu
- zawiera witaminy B, C, E
- jest bogata w fosfor oraz wapń
- posiada dość dużą ilość antyoksydantów
- jest niskokaloryczna
- można ją zjeść samą albo dodać do sałatki (schłodzona ma lepszy smak)
- nadaje się również do deserów, soków oraz jako dodatek do napojów lub herbaty
- w smaku przypomina kiwi z gruszką
- zarówno miąższ jak i czarne nasiona są jadalne
- pitaję można obrać jak jabłko i pokroić w plastry albo przekroić na pół i wyjadać miąższ za pomocą łyżeczki
Pitaja kwitnie nocą, stąd czasem nazywa się ją Królową Nocy.
W optymalnych warunkach owocuje nawet do 6 razy w roku, jednak w przypadku zbyt dużej wilgotności przestaje kwitnąć i owocować. Owoce osiągają około 12 cm długości i wagę 150-600 gramów. I jak owoc o różowej skórce może mieć miąższ biały bądź czerwony, tak owoc o żółtej skórce biały.
typy owoców pochodzą głównie od 3 gatunków:
- pitaja z Kostaryki - o czerwonej skórce i takim samym miąższu
- żółta pitaja - o żółtej skórce i białym miąższu
właściwości:
- zawiera witaminy B, C, E
- jest bogata w fosfor oraz wapń
- posiada dość dużą ilość antyoksydantów
- jest niskokaloryczna
zastosowanie:
- można ją zjeść samą albo dodać do sałatki (schłodzona ma lepszy smak)
- nadaje się również do deserów, soków oraz jako dodatek do napojów lub herbaty
spożywanie:
- w smaku przypomina kiwi z gruszką
- zarówno miąższ jak i czarne nasiona są jadalne
- pitaję można obrać jak jabłko i pokroić w plastry albo przekroić na pół i wyjadać miąższ za pomocą łyżeczki
pitaja czerwona po przekrojeniu |
Komentarze
Prześlij komentarz