pitaja

   Pitaja, zwana również smoczym owocem, jest owocem sukulenta pochodzącego z Ameryki Środkowej i uprawianego w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak choćby Wietnam, Filipiny czy Tajwan.
   Pitaja kwitnie nocą, stąd czasem nazywa się ją Królową Nocy.
   W optymalnych warunkach owocuje nawet do 6 razy w roku, jednak w przypadku zbyt dużej wilgotności przestaje kwitnąć i owocować. Owoce osiągają około 12 cm długości i wagę 150-600 gramów. I jak owoc o różowej skórce może mieć miąższ biały bądź czerwony, tak owoc o żółtej skórce biały.


typy owoców pochodzą głównie od 3 gatunków:

- czerwona pitaja - o różowo-fioletowej skórce i białym miąższu, najczęściej znana pod nazwą smoczy owoc
- pitaja z Kostaryki - o czerwonej skórce i takim samym miąższu
- żółta pitaja - o żółtej skórce i białym miąższu


właściwości:

- zawiera witaminy B, C, E 
- jest bogata w fosfor oraz wapń
- posiada dość dużą ilość antyoksydantów
- jest niskokaloryczna 


zastosowanie:

- można ją zjeść samą albo dodać do sałatki (schłodzona ma lepszy smak)
- nadaje się również do deserów, soków oraz jako dodatek do napojów lub herbaty


spożywanie:

- w smaku przypomina kiwi z gruszką
- zarówno miąższ jak i czarne nasiona są jadalne 
- pitaję można obrać jak jabłko i pokroić w plastry albo przekroić na pół i wyjadać miąższ za pomocą łyżeczki 
Na górze: pitaja czerwona, poniżej - żółta

pitaja czerwona po przekrojeniu

Komentarze

Popularne posty