kurki
Kurka, czyli pieprznik jadalny, to grzyb charakteryzujący się żywą barwą, dzięki której łatwo go znaleźć w ściółce oraz tym, że rzadko zdarzają się okazy robaczywe.
Kurki składają się głównie z wody. Poza tym można w nich znaleźć śladowe ilości witamin - B1, C, PP, E - oraz składników odżywczych - potas, cynk, jod, fluor, wapń. Kumulują się głównie w kapeluszach, w trzonkach znajduje się ich znacznie mniej. Są niskokaloryczne, a więc nadają się dla osób odchudzających się, nie mnie jednak podobnie jak inne grzyby są ciężkostrawne.
Kurki składają się głównie z wody. Poza tym można w nich znaleźć śladowe ilości witamin - B1, C, PP, E - oraz składników odżywczych - potas, cynk, jod, fluor, wapń. Kumulują się głównie w kapeluszach, w trzonkach znajduje się ich znacznie mniej. Są niskokaloryczne, a więc nadają się dla osób odchudzających się, nie mnie jednak podobnie jak inne grzyby są ciężkostrawne.
Komentarze
Prześlij komentarz