winogrona
Winogrona to owoce, których właściwości były już znane 5 000 lat p.n.e. Wtedy to znalazły zastosowanie jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także skaleczenia oraz rany.
Winogrona są skarbnicą witamin oraz składników mineralnych. Zawierają witaminy A, C, z grupy B, a także wapń, magnez, miedź, cynk, potas, fosfor i żelazo, jak również jod. Ponadto są zasadotwórcze, a więc pomagają w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. I mają antynowotworowe właściwości, a to za sprawą flawonoidów, znajdujących się w pestkach, skórkach i szypułkach.
Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, gdyż zawierają najwięcej flawonoidów. Odmiany ciemne są także bogatsze w żelazo.
Wprawdzie owoce te mogą wspomóc proces odchudzania się, gdyż zawierają resweratrol wspomagający redukcję masy ciała, aczkolwiek są dość kaloryczne. I chociaż mają niski indeks glikemiczny, to jednak posiadają sporo, bo 12-25% cukru, głównie łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy. Pisząc obrazowo: kiść winogron zawiera około 5 kostek cukru.
W winogronach można znaleźć sporo miedzi, cynku i chromu, czyli pierwiastków wpływających na elastyczność skóry.
Co można z nich zrobić? Na pewno sok, a ze względu na duże ilości pektyn również galaretkę i inne przetwory. Nieprzetworzone owoce nadają się do sałatek owocowych, ciast oraz deserów. Z kolei liście winorośli służą do przygotowywania gołąbków.
Poddawane fermentacji zamieniają się w wino. Z kolei z pestek jest wytłaczany olej.
Winogrona są skarbnicą witamin oraz składników mineralnych. Zawierają witaminy A, C, z grupy B, a także wapń, magnez, miedź, cynk, potas, fosfor i żelazo, jak również jod. Ponadto są zasadotwórcze, a więc pomagają w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. I mają antynowotworowe właściwości, a to za sprawą flawonoidów, znajdujących się w pestkach, skórkach i szypułkach.
Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, gdyż zawierają najwięcej flawonoidów. Odmiany ciemne są także bogatsze w żelazo.
Wprawdzie owoce te mogą wspomóc proces odchudzania się, gdyż zawierają resweratrol wspomagający redukcję masy ciała, aczkolwiek są dość kaloryczne. I chociaż mają niski indeks glikemiczny, to jednak posiadają sporo, bo 12-25% cukru, głównie łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy. Pisząc obrazowo: kiść winogron zawiera około 5 kostek cukru.
W winogronach można znaleźć sporo miedzi, cynku i chromu, czyli pierwiastków wpływających na elastyczność skóry.
Co można z nich zrobić? Na pewno sok, a ze względu na duże ilości pektyn również galaretkę i inne przetwory. Nieprzetworzone owoce nadają się do sałatek owocowych, ciast oraz deserów. Z kolei liście winorośli służą do przygotowywania gołąbków.
Poddawane fermentacji zamieniają się w wino. Z kolei z pestek jest wytłaczany olej.
Komentarze
Prześlij komentarz